Megnéztük a csillagokat

2024.01.20. 10:44

Kiderült, mikor lesz legközelebb teljes napfogyatkozás (fotókkal)

Jaczkó Imre, a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló vezetője tartott előadást az intézményben A Föld és a Hold árnyékában címmel.

Répássy Olívia

A csillagparty-n

Fotó: Ádám János

Háromféle napfogyatkozás van: teljes, gyűrűs és hibrid. 

"Ez utóbbi úgy jön létre, hogy a Föld egyes részeiről teljesnek látszik, míg máshonnan gyűrűsnek. A gyűrűs napfogyatkozásoknál a Föld és a Hold között nagyobb a távolság, mint a teljesnél. A napfogyatkozás gyakoribb jelenség, mint a holdfogyatkozás a Föld egészére vonatkoztatva. Évente minimum két, maximum öt napfogyatkozás következik be. A nap- és a holdfogyatkozások együttes összege évente minimum kettő, maximum hét. A legutóbbi teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11-én volt Magyarországon, legközelebb 2081-ben lesz. Részleges azonban sokkal hamarabb: 2025. március 29-én. Egy kicsivel később, szintén 2025. szeptember 7-én pedig teljes holdfogyatkozás lesz" – mondta Jaczkó Imre.

Távcsöves bemutató

Kérdésként merült fel egy hallgatóban, hogy vannak-e olyan helyek a Földön, ahol soha nem lesz teljes napfogyatkozás. Erre nemleges választ kapott, majd mindannyian felmentünk a kupolába, ahol a hatalmas távcsőről mesélt az előadó, aki megmutatta az Orion-csillagkép egyik részét, az Orion-ködöt, majd a Holdat és a Jupitert is.

Juhász Béláné hét éve szereti ezt a családias, összetartó kis közösséget, és minden pénteken jár a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló foglalkozásaira.

"Gyerekkorom óta szerettem a csillagokat, kaptam egy távcsövet a fiaimtól, majd szakkörös lettem. Nagyon sok érdekes és tudományos előadás van bolygókról, űrkutatásról és mindenről, ami az égbolttal kapcsolatos" – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában