Múltidéző – A Király harmadik ezüstje, 2. rész

2024.01.27. 11:30

Elmaradt a csoda a Brno ellen

Szenzációsan szerepelnek a miskolci kosaras lányok ebben a bajnokságban is. Éppen ezért a Múltidézőben egy majd’ harmincéves történetet mutatunk be az olvasóknak.

Reiman Zoltán

Király Sándor a diósgyőri kosárlabdaünnepen, a miskolci városi sportcsarnokban 2022-ben

Fotó: Vajda János

Az 1995/1996-os szezonban az aranyéremért indult harcba a DKSK női kosárlabdacsapata. Erről az idényről szól ez a négyrészes összeállítás.

Október 15-én a hat válogatott játékost felvonultató Ferencváros csapata érkezett Miskolcra, ahol természetesen telt ház, 3000 néző várta őket. Egy kisebb szurkolótábor is követte kedvenceit Miskolcra a fővárosból. A DKSK végig vezetve győzte le (77–63) ellenfelét a jó hangulatú összecsapáson. A rangadók véget nem érő sora folytatódott. A Soproni Postáshoz látogattak a lányok. A hazaiak nagyon jó napot fogtak ki – az egykori diósgyőri kedvenc, Ambrus Erzsébet vezetésével, aki a mezőny legjobbja volt –, és a miskolci szurkolók nagy bánatára 93–82 arányban legyőzték a Diósgyőrt, ahol csak Hardmon és Zsolnay nyújtott jó teljesítményt. A mérkőzést egyébként a DKSK megóvta – bírói műhibára hivatkozva.

A Ronchetti-kupában a 16 közé kerülésért játszott a DKSK. Brnóban került sor az első mérkőzésre, ahol Király Sándor precíz védőmunkát kért. Ez azonban egyáltalán nem valósult meg, a piros-fehérek súlyos, 29 pontos vereséget szenvedtek, ráadásul (121–92) százhuszonegy pontot kaptak, ami egészen elképesztő. Király Sándor vezetőedző szerint ezen a napon a Brno Európa bármely csapatát legyőzte volna.

Ötvenkét pontos győzelmet aratott a két kupameccs közötti találkozón a Szombathely ellen a DKSK – 1500 néző előtt –, de hiába, mert mind Király Sándor, mind a megyei napilap tudósítója elégedetlen volt a látottakkal (103–51).

A BK Imos Zabovresky Brno csapata magabiztosan érkezett a Ronchetti-kupa visszavágójára. Azonban nem számított arra, hogy a hazaiak hihetetlen teljesítménnyel rukkolnak elő. A mérkőzés 28. percében összesítésben a miskolci lányok már továbbjutásra álltak cseh ellenfelükkel szemben. Azonban a végére összekapta magát a Brno, így „mindössze” 26 pontos (106–80) sikert aratott a Diósgyőr. Ez kevés volt a továbbjutáshoz, azonban ha valaki ott volt ezen a mérkőzésen, azt soha nem felejti el, az biztos. Az 1800 néző két szenzációs teljesítményt látott a hazai oldalon: Lady Hardmon 53 (!), Judy Mosley 32 pontot szerzett.

A szomorkodásra nem maradt idő, hiszen négy nappal később a BSE látogatott Miskolcra. A vezetőedző a magyar játékosok teljesítményének javulását várta a találkozótól, és kérte a szurkolókat, hogy ne foglalkozzanak a BSE játékosaival és edzőjével. (A szurkolók nagyon sokszor kiabálták azt, hogy „nem nyilatkozom”, hiszen Glatz Árpád, a fővárosiak vezetőedzője rendszerint nem nyilatkozott vesztes mérkőzés után, illetve egyéb jelzőkkel is illették. A fővárosi játékosok közül Németh Ágnes és Balogh Judit – aki ebben a szezonban nem volt a csapat tagja – volt a miskolci közönség „kedvence”.) Zsolnay Gyöngyi sajnos megsérült, rá nem számíthatott a szakmai stáb. A mérkőzés magas színvonalú kosárlabdát és diósgyőri győzelmet hozott (89–82), így elégedetten indulhatott haza az a 3000 néző, aki kilátogatott a csarnokba.

A következő fordulóban talán egy kicsit könnyedén vette a csapat az MTK elleni idegenbeli mérkőzést, így mindössze nyolcpontos (82–74) sikert aratott. November 20-án a KSC Szekszárd látogatott a városi sportcsarnokba. Az 1500 néző előtt lejátszott mérkőzést 72 ponttal nyerte a DKSK (125–53). Hardmon 46, Mosley 39 pontot szerzett, a legeredményesebb magyar játékos Balogh Gabriella volt 14 ponttal. Király Sándor azt ígérte, hogy csapata visszavág a GYSEV-Sopron lányainak a hazai vereségért, de csak akkor, ha a magyar játékosai is olyan jól fognak játszani, mint a két amerikai légiósa. Így történt, és a diósgyőri lányok Sopronban elért győzelmüknek (74–72) köszönhetően a tabella élére kerültek.

Rendhagyó mérkőzésre került sor a következő fordulóban. A Diósgyőr a Nagyváthy utcai csarnokban fogadta a Szolnoki MÁV együttesét. Régen itt játszotta hazai mérkőzéseit a csapat, azonban pár éve már alaposan „kinőtte” a kis csarnokot – jó teljesítményének köszönhetően – a piros-fehér gárda. Az ottani telt ház mindösszesen 700 nézőt jelentett, így ez volt a miskolciak legkevésbé látogatott mérkőzése a szezonban. 101–63 arányban nyert a Diósgyőr, és hosszú idő után végre kezdőként játszhatott – sérülése után – Viktória Paradiz.

Szombathelyen 112–75 arányban győztek a lányok, azonban Király Sándor a teljesítményt erősen kifogásolta, úgyhogy pénzbüntetésben részesítette játékosait. Három magyar játékos volt a csapat legjobbja, Hollósy Hajnalka, Rausch Anikó és Orbán Mónika. Kupameccset játszottak a piros-fehérek Zalaegerszegen. A legjobb nyolc közé kerülésért a Zala Volán volt a DKSK ellenfele. A hosszú út után megszorongatták a hazaiak a Diósgyőrt, amely csak pár pontos (78–74) sikert aratott. Mosley és Zsolnay volt a csapat két legjobbja.

Az év utolsó mérkőzésén, december 17-én fogadta hazai pályán a DKSK a Zala Volánt, a kupameccs után a zalaiak viszonozták a látogatást. Győztek a lányok (107–68), a mérkőzésre mindössze 500 néző látogatott ki a sportcsarnokba, pedig jó játékot és könnyed győzelmet hozott a találkozó. Az év első mérkőzésén Kecskemétre utazott a csapat, ahol igencsak „megizzadtak” a lányok, hiszen csak egypontos (84–83) győzelmet arattak az alföldi városban. A hazaiak egészen a második félidő közepéig vezettek, onnantól kezdődően pedig felváltva volt az előny mindkét gárdánál. A hajrából szerencsére a diósgyőriek jöttek ki jobban.

Király Sándor az egykori hírlapi fotónkon 
Fotó: Végh Csaba

Pár nappal később hazai pályán elég halovány teljesítményt nyújtottak a lányok, a liga talán leggyengébb együttese (Közgazdasági Egyetem) ellen. A mérkőzésen a győzelem nem forgott veszélyben (101–66), de a mérkőzésre kilátogató 1100 néző némileg csalódottan tért haza. Nyolc napon belül harmadszor lépett pályára a DKSK, amikor a Soproni Postás gárdáját fogadta. Mindenképpen vissza szerettek volna vágni az őszi vereségért. A 2500 néző előtt lejátszott mérkőzésen szenzációsan játszottak a lányok, és 107–58 arányban győztek. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a vendégek négy kezdőjátékosukat is nélkülözték betegség miatt.

A szezon végén három idegenbeli rangadó várt a csapatra (BSE, Pécs, FTC). Azonban ezek előtt még egy kötelező győzelem várt a DKSK játékosaira, a Szarvas elleni hazai mérkőzés. Az 1300 néző előtt lejátszott mérkőzésen 113–46-os győzelmet arattak a piros-fehérek a szerényebb képességű vendégek ellen, így listavezetőként indulhattak neki a nehéz sorozatnak. Következett az első rangadó, a BSE elleni mérkőzés a Városmajorban. A BSE is jelentős játékerőt képviselt, hiszen a Ronchetti-kupában a legjobb négy közé jutott. A találkozón a DKSK 14 pontos előnyt szerzett, de a végére a fővárosiak mégis megfordították a mérkőzést (98–93).

A Pécs elleni rangadón ismét egy hihetetlenül jól játszó Diósgyőrt láttunk, amely egy ponttal győzni tudott a címvédő otthonában (94–93). Akárcsak a BSE elleni mérkőzésen, 14 pontos előnyt szerzett a vendégcsapat a második félidő derekán. Ezúttal azonban egy pontot megőriztek az előnyből, elsősorban a két idegenlégiós és Zsolnay pontjainak köszönhetően.

Az alapszakasz utolsó mérkőzésén a Népligetben lépett pályára a Diósgyőr. Győzelme esetén minden eredménytől függetlenül az első helyen végzett volna a miskolci együttes. Sajnos nem így történt. A ferencvárosi gárda simán (93–74) győzött. Csak Zsolnay és Mosley nyújtott értékelhető teljesítményt, Lady Hardmon nem volt teljes mértékben egészséges a találkozón. Ezzel a vereséggel a harmadik helyre estek vissza a miskolciak. (Folytatjuk)

Források

boon.hu

Judy Mosley: élt 45 évet

Varga Lajos – A lányok, a lányok…

Észak-Magyarország – 1995. július 10., július 11., július 24., július 25., augusztus 2., augusztus 5., augusztus 7., augusztus 14., augusztus 18., augusztus 21., augusztus 22., augusztus 30., augusztus 31., szeptember 1., szeptember 4., szeptember 9., szeptember 11., szeptember 18., szeptember 20., szeptember 21., szeptember 23.,szeptember 25., szeptember 27., szeptember 28., október 2., október 4., október 5., október 9., október 11., október 12., október 14., október 16., október 20., október 21., október 24., október 25., október 26., október 30., november 2., november 4., november 6., november 13., november 18., november 20., november 25., november 27., december 2., december 4., december 9., december 11., december 14., december 16., december 18.

Észak-Magyarország – 1996. január 6., január 8., január 11., január 12., január 13., január 15., január 20., január 22., január 27., január 29., február 3., február 5., február 10., február 12., február 14., február 15., február 17., február 19., február 20., február 21., február 22., február 24., február 26., február 28., február 29., március 9., március 11., március 13., március 14., március 15., március 18., március 20., március 21., április 1., április 3., április 4., április 5., április 9., április 10., április 16. Nemzeti Sport – 1995. október 10., október 20., 1996. január 22., január 29., február 4., február 12., április 9., április 18.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában