Anno

2024.01.21. 16:30

Drágább lett a temetés, egyre többen nem tudták kifizetni a költségeit

Miről írt 30 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1994. január 18-i számában a köztemetések növekvő számáról esett szó.

Boon.hu

Miskolci temető

Fotó: Bujdos Tibor

Évről-évre nő azoknak a száma, akiket a miskolci önkormányzat temettet el – írta három évtizeddel ezelőtt a napilap. A köztemetésen azokat a megyeszékhelyen elhunytakat kísérik utolsó útjukra, akiknek nincs hozzátartozójuk, vagy ha van, nem képes vállalni a temettetés költségeit. 
1990-ben 25, 1991-ben 47, 1992-ben 57, 1993-ban pedig 70 körüli köztemetést rendeztek - idézhetjük fel a cikk alapján. A köztemetésekre a jogot pályázaton elnyert vállalkozás képviselője is megszólalt az összeállításban: volt, amikor féléves halottat szállítottak a krematóriumba; annyi időt vett igénybe a procedúra, amelyben megpróbálták kideríteni, hogy az elhunytnak volt-e hozzátartozója, vagy sem. Nem azok lettek többen, akik hozzátartozó nélkül hunyják örök álomra a szemüket. Sokaknak volt rokona, ismerőse, aki nem tudta vállalni a temettetés költségeit – említette az illetékes.

Akkoriban egyébként a hamvasztásos temetés nagyjából 15 ezer forintnál kezdődött. A központi költségvetés 6300 forintot visszatérített ebből a hamvasztásért. A hamvasztásos köztemetés a városnak mintegy 7 ezer forintjába került – írta a lap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában