Gyász

2024.01.17. 13:30

Elhunyt Csorba Piroska

Életének 72. évében meghalt Csorba Piroska.

Boon.hu

Csorba Piroska (1952-2024)

A Szabó Lőrinc-díjas költő, író, tankönyvíró, tanár halálhírét közlők és a gyászban a családdal osztozók között volt Veres Pál miskolci polgármester is. 

„Két évvel ezelőtt az a megtiszteltetés ért, hogy költő társaival együtt köszönthettem őt 70. születésnapja alkalmából" - írta Veres Pál.

Csorba Piroska irodalmi alkotásait és pályafutását számos díjjal ismerték el. 2002-ben átvehette a Szabó Lőrinc irodalmi díjat. Megyei Príma-díjas 2017-ben lett. Miskolc város napján a Pro Urbe kitüntető címmel ismerték el” – írta Veres Pál. 

Részvétet nyilvánított a többi között a Miskolcon szerkesztett Műút folyóirat. 

Az Arany Miskolc című kötetét közreadó Bíbor Kiadót jegyző Borkuti László búcsúzva a szerzőtől idézi Csorba Piroska előszavát. 

"Életem két meghatározó színtere Szuhakálló és Miskolc. Az egyik a szülőfalum, ahol gyermekéveimet töltöttem, s ahová – kis kitérő után – visszatértem, hogy közel két évtizedig ott éljek, tanítsak és írjak.

Szuhakálló a lelkem faluja. 

A másik a város, ahol középiskolába jártam, ahol dolgozni kezdtem, s ahová 1994-ben visszatértem élni, tanítani és írni.

Miskolc a lelkem fővárosa.

Nem pusztán lakóhelyem. Emlékek kötnek az utcákhoz, épületekhez, terekhez, parkokhoz, szobrokhoz, emberekhez. Néztem a várost a gyermek és a fiatal szemével, aki voltam; a múltat kutató-kereső kíváncsi ember szemével; a jelent érteni akaró felnőtt szemével. Meg akartam ismerni, mert csak azt szerethetjük igazán, amit ismerünk hibáival, fogyatékosságaival együtt.

Miskolc sokszínű, gazdag múltú, gyönyörű város, tele titkokkal, rejtett szépségekkel, értékekkel, érdekes történetekkel. Sok szálból szőtt történelme az ősidőktől máig íródik, s íródni fog akkor is, ha én már nem leszek." 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában