Évforduló

2024.01.28. 15:00

Centenáriumi ünnepségre készül Szuhakálló

A Miskolci Apostoli Exarchátus megalapításának évében szentelték fel a szuhakállói templomot.

Boon.hu

Forrás: Migorkat.hu

Szuhakállóban rendkívüli ünnepre hívtak a harangok 1924. június 24-én, Keresztelő Szent János születésének ünnepén, ezen egyházközség alapításának új temploma felszentelésének reggelén. A hónap elején, 1924. június 4-én adta ki XI. Piusz pápa azt a dekrétumot, melyben a trianoni békeszerződés után Magyarországon maradt parókiák számára Apostoli Adminisztratúrát (görögül Exarchátust, magyarul Kormányzóságot) létesített, emlékeztet Szarka József, parókus.

„A nehéz, fáradságos munkával szinte kézi erővel az alig több, mint ezer lelket számláló falu közössége által szinte „hegyeket mozgatva” felépítette templomát … 8-10 ezer zarándok és a helyi megyei méltóságok és a papság részvételével. Erre emlékezve készítjük elő a centenáriumi ünnepséget, hogy közös hálaadással a faluból elszármazottak az esperesi kerület hívei, papsága és a testvéregyházak részvételével 2024. június 16-án főtisztelendő Orosz Atanáz megyéspüspök úr vezetésével hálát adjunk és köszönetet mondjunk a Teremtő Úristennek. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a templom megújulásával ezt a jubileumi ünnepséget lehetővé teszik” – írja a parókus.

Forrás: Migorkat.hu

Több ütemben

„Az első ütemben az EEÖR-KP-1-2021/1-001864 támogatás keretében a templombelső utólagos vízszigetelése, a templomfalak kiszárítása szárítóvakolat felvitelével és a templom belső újrafestése valósult meg. E munkálatok közepette a Petrasovszki Manó és Leó festőművészek által alkotott szekkó technikával készült képeket megőriztük és szerény lehetőségünk mellett részben restauráltattuk. 2023. májusában a felújítás további szükséges feladataira, de a fenti támogatásból nem megoldható részére a újabb EGYH-EOR-23-P-0008 számon támogatást nyertünk el. Ezen támogatás keretében 2024. május 31-ig kívülről a templomtorony és hajó külső vakolatát újra régi fényébe állítjuk vissza: a vakolat leverése után üvegszövethálós megerősítéssel vékonyvakolat felhordását követően a homlokzat külső festésére is belső kiegészítő festésére is sor kerül majd” – áll Szarka József, parókus a Miskolci Egyházmegye oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában