Nemzetiségekért díj

2024.01.10. 16:45

Állami elismerésben részesült Valcsev Ivanov János

A Miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke büszke arra, hogy két nemzethez is tartozik.

Valcsev Ivanov János: Végtelenül büszke vagyok arra, hogy alapító tagja lehetek ennek a szervezetnek.

Fotó: Ádám János

A Nemzetiségi nap alkalmából vehette át a Nemzetiségekért díjat Valcsev Ivanov János, a Miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A szervezet 1995-ben alakult, akkor még öt taggal.

„Szerintem fontos, hogy az eredeti hazájuktól távol, kisebbségben élő emberek is megtartsák nemzeti identitásukat. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy alapító tagja lehetek ennek a szervezetnek és két nemzethez tartozom. Magyarországon születtem, de mindig volt egyfajta bolgár öntudatom is” – mondta Valcsev Ivanov János, aki 1998-tól elnöke a Miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatnak, majd hozzátette: „Itt lehetőséget kaptunk, hogy tanulhatjuk dalainkat, táncainkat, és Miskolcon is megemlékezzünk a bolgárság számára fontos napokról, eseményekről, ünnepeinkről, februárban például a szőlőmetszés- vagy március 3-a alkalmából Bulgária nemzeti ünnepéről. 1878-ban ezen a napon kapta vissza, mintegy 500 évnyi rabság után az ország a függetlenségét. Május 24-e, a szláv írásbeliség és kultúra napja, hiszen a bolgároknak hamarabb volt ábécéjük, mint a legtöbb európai országnak” – tudatta az elnök.

„Fontos volt, hogy megemlékezzünk október 26-án, vagyis Szent Demeter napján a Magyarországra érkező bolgárkertészekről is. Ők Miskolcon is olyan zöldségeket termesztettek, amelyeket addig nem ismert Európa” – mondta Valcsev Ivanov János. Az elnök szerint nagyon sok hasonlóság van a magyar és a bolgár kultúrában és a gasztronómiában is, és távolságban sem vagyunk messze egymástól.

Az elnök elmondta, a legutóbbi népszámlálási adatok alapján 58 fő vallotta magát bolgárnak Miskolcon. A bolgár fiatalok pedig büszkék bolgár gyökereikre és nyelvükre. Miskolc 9 nemzetiségi önkormányzata közül jelenleg a bolgár az egyik legaktívabb – Valcsev Ivanov János szerint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában