Anno

2024.01.21. 15:30

A vaddisznókat is pirította a gyökér

Miről írt 40 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1984. január 20-i számában a mecseki vaddisznók táplálkozásának érdekességéről osztottak meg egy színes hírt.

Boon.hu

Táplálékot kereső vaddisznók

Fotó: MW

Különös foglalatosságot űznek ezekben a téli napokban a mecseki vaddisznók: gyógynövényeket gyűjtögetnek a behavazott erdőkben – szólt a negyven évvel ezelőtti hír. Munkálkodásukról jókora gödrök árulkodtak azokban a hetekben a rengeteg mélyén. Az úgynevezett pirító gyökeret ásták ki a földből. A nevét arról kapta, hogy elfogyasztása után megpirosodik a bőr, azaz vérbőséget okoz. A mediterrán eredetű gyógynövény legnagyobb hazai lelőhelye a Mecsek hegység – tudatta a beszámoló. Régen kedvelt orvossága volt a falusi javasasszonyoknak, füvesembereknek, kiváltképpen mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmazták. Valószínűleg a mecseki vaddisznók is hevítő hatása miatt kedvelik a pirító gyökeret, vagyis nemcsak élelem számukra, hanem medicina is: kedvezően befolyásolja a vérellátásukat – kockáztatta meg a hír szerzője.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában