Vízbaj

2024.01.26. 20:00

A talajvíz okozza most a legnagyobb kárt

Az északkeleti tájakon várható a kisebb napi hőingás, és alacsonyabb nappali hőmérséklet.

Pap Gyula

Nagyon sok a talajvízzel borított terület

Fotó: Mirkó István

Meglehetősen változékonyan alakult a mögöttünk álló egy hét időjárása, többször is hőmérsékleti hullámvasúton érezhettük magunkat az egyik napról a másikra bekövetkező nagymértékű hőmérséklet-változásoknak köszönhetően. A csapadék is változatos formákban érkezett, az eső és hó mellett havas eső, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordult. A folytatásban az ilyenkor szokásosnál enyhébb és szárazabb időben lesz részünk, említésre méltó csapadék csak péntek este valószínű – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A tervezés időszaka 

A vármegyében bár a szivattyúk működtek a fagy miatt jelentős vetett területen is károkat okozott az összegyűlt talajvíz – mondta el Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági kamara vármegyei elnöke. A gazdák kihasználva a fagyott talajt igyekeztek az elmaradt aratási, őszi mélyszántási munkákat bepótolni. A várható pár napos felmelegedés még nem indítja meg a vegetáció fejlődését, emiatt nem kell aggódni – tette hozzá. Ami a legfontosabb most a gépek karbantartása mellett a következő időszak megtervezése, mert nagy kérdés, hogy mit és hogyan vessünk hiszen a jelenlegi értékesítési körülmények között, a magas költségekkel senki nem szeretne további veszteséget termelni – jelezte az elnök. 

A folytatásban az ilyenkor szokásosnál melegebb és szárazabb időre van kilátás. Nyugat felől érkezik egy időjárási front, melyhez kötődően szombat reggelig sokfelé várható 1-5 milliméter eső, északkeleten havas eső is lehet. Ezt követően száraz idő várható a jövő hét közepéig, de már vasárnaptól lehetnek tartósan párás, hétfőtől főleg az ország északkeleti harmadán ködös területek, ahol szitálás előfordulhat.  

A hőmérséklet szombaton hajnalban is főként a szélvédett helyeken csökken fagypont alá, máshol kevéssel fagypont fölötti értékek lesznek jellemzőek, majd vasárnaptól visszatérnek a fagyos éjszakák, mikor jellemzően 0 és -8 fok közé hűl a levegő. A csúcsértékek többnyire +3 és +10 fok között alakulnak majd, a párásabb, ködösebb északkeleti tájakon várható a kisebb napi hőingás, és alacsonyabb nappali hőmérséklet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában