Döntöttek

2023.12.19. 12:30

Online is vásárolható már parkolóbérlet Miskolcon

Miskolc - Sajtótájékoztatót tartottak a városházán, ahol elmondták, annak ellenére is lehetővé teszik a parkolóbérletek online vásárlását, hogy az ellenzék és a DK nem szavazta meg.

Veres Pál. Simon Gábor, Szarka Dénes és Osváth Zoltán Zsolt a tegnapi sajtótájékoztatón.

Fotó: Ádám János

Csütörtökön a miskolci önkormányzat közgyűlésének ülésén a Demokratikus Koalíció két képviselője, Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs, valamint a Fidesz és a KDNP képviselői több előterjesztést nem szavaztak meg, így azt sem, hogy online lehessen vásárolni parkolóbérletet a városban. Veres Pál polgármester a ma reggeli sajtótájékoztatón megjegyezte, úgy érzi, az említett pártok koalícióra léptek egymással. „Azért dolgozunk, hogy megkönnyítsük a városlakók életét, és mivel ma már szinte minden működik az online térben, úgy gondoltuk, a továbbiakban nem kellene kígyózó sorokban állni a parkolóbérletek megvásárlásakor sem" – mondta Veres Pál, majd hozzátette, szeretné, ha Miskolc is előre haladna, és nem ragadna le a múltban.

Hasznos volt az utolsó két munkanap

A polgármester elmondta, a közgyűlés ülését követő napokban, pénteken és hétfőn összeültek a városvezetés szakembereivel, hogy hogyan lehetne mégis bevezetni a parkolóbérletek online vásárlását.  A rendszert végül hétfő este a Városgazda elindította, így az érintettek a cég honlapján – regisztráció és a jogosultság igazolását követően – a január 10-én lejáró bérletük helyébe akár már most újat vásárolhatnak. A polgármester szerint az online vásárlás több mint húszezer miskolcinak ad lehetőséget a parkolóbérlet kényelmesebb beszerzésére. „A jogi hátterét megteremtettük ennek, hiszen egy magasabb szintű jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a rendelet nélkül is bevezessük az online vásárlást" – mondta el Veres Pál.

Osváth Zoltán Zsolt, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője a technikai részletekről beszélt. "Két fő típusa van a parkolóbérleteknek: a gazdálkodók és a magánszemélyek által vásárolt" – magyarázta, majd kitért arra, a cég honlapján nyílik lehetőség a kombinált és a parkolóházas bérletek online vásárlására a parkolás menüpont alatt. "A kedvezményes lakossági és intézményi bérletet is be lehet szerezni ezen a módon" – mondta, majd kifejtette, az online számon tartott adatok rendszere biztosíték lesz arra, hogy a lakossági bérletet valóban csak arra az autóra vásárolhatják meg, amelyiknek tulajdonosa a megfelelő, bejelentett lakcímen él. Osváth Zoltán Zsolt azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményi bérlet kiadásához mintegy két munkanap átfutási időre van szükség, hiszen ezt az ügyintézőnek kell majd elbírálnia. De ezt e-mailben levelezik le a felek, a fizetés pedig simple pay-jel történik. Kérdésre válaszolva az ügyvezető azt mondta, az online értékesített parkolóbérleteknél nem lesz szükség a matricára.
A parkolóbérletek hagyományos értékesítését már december 18-án elkezdték. A tavalyi bérletek január 10-én járnak le, kivéve a kedvezményes lakossági és intézményi bérleteket, amik január 20-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában