Tudta?

2023.12.16. 07:00

Miskolcnak a kormány egyelőre nem enged hitelfelvételt

A kormány napokban közzétett határozata a nagyobb települések közül kevéssel volt engedékeny, Miskolcnak a hitelfelvételéhez például nem járultak hozzá.

Boon.hu

Milliárdok forognak kockán Miskolc esetében

A hvg.hu taglalta a kormány döntését. Mint írják: „Az önkormányzatok adósságot keletkeztető, valamint kezesség-, illetve garanciavállalásra vonatkozó ügyleteihez történő 2023. október–novemberi előzetes kormányzati hozzájárulásról” szóló határozat többnyire nem részletezi, hogy mire kér hitelfelvételi lehetőséget az adott város, csak az szerepel benne, hogy „törvény által az önkormányzatok számára előírt feladatok teljesítéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokról” van szó. Néhol megadják, hogy óvodaépítés, vagy árvíz elleni védekezés a kölcsön felvételének a célja. A határzatban mindegyik sornál közlik, hogy a kormány az ügylethez, fejlesztéshez hozzájárul-e, vagy sem.

Sok a hitelért folyamodó város 

A részletes anyagból kiderül például, hogy Budapest hat tételhez kért 16,5 milliárd forint fejlesztési hitelfelvételi lehetőséget. Gödöllő öt tételhez félmilliárd kölcsönfelvételre. Dunaújváros 350 millió hitelt vett volna fel sportlétesítmények fejlesztésére. Ezek közül a kormány egyikre sem adott engedélyt. Békéscsaba ellenben felvehet 1,3 milliárd hitelt adósságmegújításra (16 tétel), és Szolnok, Szarvas, illetve Sopron kérései is teljesültek.

Bölcsőde, konyha, rendelők 

Miskolc 22 tételhez összesen 40 milliárd fejlesztési hitelre és működéséhez kért volna engedélyt, valamint 1,7 milliárd kezesség-, illetve garanciavállalásra. Miskolc esetében szerepel néhány konkrétum is: bölcsőde létesítése, konyhafelújítás, háziorvosi rendelők fejlesztése, közutak, hidak építése, felújítása. 
Összesen 26 település igényeiről döntött a kormány, Miskolc azonban nem szerepel az engedélyezettek listáján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában