Itt találhatók!

2023.12.06. 14:06

Szeretne egy légópincét? Most bérelhet egyet Miskolcon!

Mire hasznosítható ma egy légópince? Megkérdeztük.

Hajdu Mariann

Társasházak alagsorában találhatók

Fotó: Bujdos Tibor

Huszonkilenc önkormányzati tulajdonban lévő hajdani légópince bérleti jogát hirdette meg a közelmúltban a miskolci önkormányzat, a pályázati kiírásokra a Miskolc Holding Zrt. honlapján találtunk rá. A legnagyobb helyiség több mint 110 négyzetméteres (egy a Körösi Csoma utcán, egy a Táncsics téren), a többség 30 és 60 négyzetméter körüli, de van alig 10 négyzetméteres is, helyileg változó helyszínen. az említett utcákon túl láttunk meghirdetett légópincét az Andor utcán, a Park utcában, a Zoltán utcán, sőt, a belvárosban a Bajcsy Zsilinszky utcán is.

Raktározásra hirdették meg

A hajdani légópincéket maximum öt évre adják bérbe változó áron, a kiírás szerint raktár céljából.

Vajon miért hirdette meg ezeket a helyiségeket az önkormányzat? Milyen állapotban vannak? Van-e irántuk érdeklődés? - kérdeztük a miskolci városháza sajtóosztályát. Válaszukból kiderül, egy korábbi törvénymódosításnak köszönhetően a légópincék megszűntek, és az ingatlanok átkerültek az önkormányzatok forgalomképes vagyonába. Miskolcon az egykori légópincék 7 százalékát hasznosítják bérbeadással.

Előbb a lakókat kérdezik meg

A Miskolc Holding Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatósága folyamatosan végzi ezek helyszíni bejárását, felméri állapotukat az adott társasház közös képviselőjével és a lakókkal közösen. Minden lakóépületben, ahol volt légóhelyiség, a lakókat értesítik előzetesen, hogy lehetőség van számukra ennek bérbevételére, illetve megvásárlására. 

A bérlői megkeresések és a helyszíni bejáráson történt igények alapján jelenleg 29 volt légóhelyiség hirdettek meg pályázat útján bérbeadásra, tudtuk meg a sajtóosztálytól.

Nagy részük rossz állapotban van

Mint ahogy azt is, hogy az egykori légópincék egy része rossz műszaki állapotban van, ezért ezeket egyelőre nem hirdetik. Kérdeztük, elképzelhető-e más hasznosítás a raktározáson kívül, és volt-e, van-e erre példa a városban, de a válasz szerint a pályázat során kizárólag raktározási tevékenységre hirdetik a volt légópincéket, illetve a korábban hasznosított  helyiségeket is csak tárolásra, vagy raktározásra adták bérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában