Meglepetés

2023.12.06. 18:35

Köszönetet mondtak azért, amit Miskolc építészetéért tett

Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építészt köszöntötte 80. születésnapja alkalmából Veres Pál, Miskolc polgármestere szerdán, a polgármesteri hivatalban.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Az építész - aki Miskolc díszpolgára is - még augusztusban töltötte be a nyolcvanadik életévét, de akkor a nyári szabadságolások miatt nem lehetett volna ott mindenki a városvezetésből, aki tiszteletét szerette volna kifejezni, így kerestek egy olyan időpontot, amikor valamennyien részt tudnak venni az eseményen. Ez a mostani volt az az alkalom, amikor méltóképpen köszönetet tudtak mondani munkásságáért – hangsúlyozta Veres Pál polgármester.

A köszöntés meglepetés volt, Bodonyi Csaba nem tudott róla, hiszen egy feladat egyeztetése miatt érkezett a Városházára.

A tradícióban, az állandóságban hisz

„Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építész, több mint félszáz megvalósult ház, épületegyüttes tervezőjeként mindig a hely szelleme iránti mély tisztelettel látott, lát munkához. Érti a terek hangulatát, az épületek atmoszféráját. Hiszi, hogy az építészet az emberről meg a térről szól, s nem a pénzről és a politikáról. A mai érzelemmentes, eldobható, úgynevezett „csomagolástechnika” szemléletével szemben a tradícióban, az állandóságban hisz.

” Ez az idézet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) róla készült portréfilmjének kivonata. Hiszen azon túl, hogy az építész Miskolc ismert és elismert polgára, az MMA Miskolci Munkacsoportjának regionális elnöke is.

A feladatra koncentrál és akkor jön az ötlet is

A mostani köszöntés valóban meglepetés volt és örömmel fogadta – árulta el Bodonyi Csaba portálunknak. Novemberben nyílt kiállítás a nyolcvanadik évének tiszteletére a Kós-házban, de az több évtizedes munkásságának csak egy szeletét mutatja be, ettől függetlenül az is szép gesztus az építész kamarától, akik szervezték a tárlatot – tette hozzá. 

Nemrégiben egy monográfiában összefoglalták több mint ötvenéves pályafutását, amelynek nagy részét Miskolcon és a megyében töltötte.

Hiszen Tokajban is letette kéznyomát. Az építész maga is elcsodálkozott rajta, hogyan és mikor volt ideje és energiája annyi épületet megtervezni, családja, öt gyermeke és mesteriskolai tanítványai mellett. Hozzátette: a munkájában még mindig talál inspirációt, kihívást, izgalmas a térbeli gondolkodás, amire egy építésznek, mint speciális tudásra szüksége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában