Költségvetés

2023.12.11. 07:00

Ennyit szán Miskolc jövőre, hogy működjön a tömegközlekedés

Miskolc - A városvezetés arra számít, hogy megkapja az elfogadásához szükséges többséget a város jövő évi költségvetése.

Boon.hu

Több lehet Miskolc pénze jövőre

Fotó: Shutterstock

A 2023-as városi költségvetést idén márciusban fogadta el a miskolci közgyűlés, a 2024-esről már most, december 14-ei ülésükön szavaznak a képviselők. Az is a sietség oka lehet, hogy 2024. június 9-én rendezik meg az esedékes önkormányzati választásokat, és nem szeretnék, ha a kampányidőszakban lenne téma egy ilyen sarkalatos kérdés.  

Az energiaválság okozta sokkhelyzet miatt az elmúlt két esztendő - különösen a 2023-as - büdzséje igencsak szűkös volt, és minden forint elköltését alaposan meg kellett gondolni.

Túlélték a válságot 

A napokban a városvezetés ismertette a költségvetési terv legfontosabb elemeit. Veres Pál polgármester úgy fogalmazott, hogy a vízfelszín felett volt képes maradni a város, és az előzetes elképzelések szerint 2024-ben stabil, kiszámítható, előre mutató költségvetése lesz Miskolcnak. 

Mivel már decemberben elfogadhatják a város pénzügyi tervét, január 1-től életbe lehet léptetni intézkedéseket, például bérfejlesztést a közszférában. Veres Pál azt reméli, december 14-én megkapja a szükséges többséget az előterjesztés.

MVK-s milliárdok 

Érdekesség, hogy csak az adóbevételből több, mint 20 milliárd forintra számítanak. Egyik legfontosabb kiadás a városi tömegközlekedést lebonyolító Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. működésének támogatása, amely 650 millió forinttal több lesz az ideinél, és megközelíti az 5 milliárd forintot.   

A városüzemeltetés összességében 1,3 milliárd forinttal kap többet, mint idén, a Miskolci Városgazda Kft. például 3,2 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre, ami 600 millió forintos növekményt jelent. 

A közbiztonságra 80 millió forinttal kap többet a Miskolci Önkormányzati Rendészet, és a város támogatja a rendőrség működését is. 
A jövő évi miskolci költségvetésben több, mint 30 milliárd a fejlesztésekre szánt pénz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában