Annó

2023.12.28. 16:30

Inni szeretne, de berúgni nem akar: ropi, dió, mogyoró!

Miről írt a megyei napilap 20 éve? Az Észak-Magyarország 2003. december 29-i számában a macskajaj elkerülése érdekében adott tanácsokat olvasóinak.

Boon.hu

Hasznos tanács a szilveszteri bulik idejére: embernek maradni!

Fotó: Shutterstock

A szilveszter az evés mellett többnyire ivással is jár, ami oda vezet, hogy sokak számára macskajajjal kezdődik az új esztendő – állapította meg a történelmi időkbe vesző tapasztalat alapján húsz éve az Észak-Magyarország, hasznosnak szánt információkkal segítve olvasóit a baj elkerülése érdekében.

A berúgás megelőzését segíti elő, ha december 31-én, az italozás kezdete előtt zsírokban gazdag vacsorát veszünk magunkhoz, de ha erre nem vállalkozunk, semmiképpen ne igyunk éhgyomorra, és ne fogyasszunk össze-vissza különböző alkoholfajtákat. Az ivászat közben ajánlatos diót, mogyorót, sajtot és/vagy sós ropit fogyasztani, továbbá időről időre egy pohár vizet inni - mindez lassítja az alkohol véráramba jutását. Gyorsabban kerül a vérbe az alkohol, ha cukorral fogyasztjuk, vagy ha szénsavas az ital. A zsúfolt helyiségben uralkodó oxigénhiány ugyancsak rontja a helyzetet. Az alkoholt a szervezet hamar felszívja, de csak lassan dolgozza fel: a férfiak általában óránként 0,1, a nők 0,086 gramm alkoholt dolgoznak fel, vagyis a véralkohol szintje nagyjából óránként egy ezrelékkel csökken - hivatkozott a táplálkozással foglalkozó kutatókra az Észak-Magyarország.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában