Annó

2023.12.24. 13:30

Megcsinálták aszúból, amit addig még soha

Miről írt a megyei napilap 40 éve? Az Észak-Magyarország 1983. december 24-i számában olvastuk: Európa egészével együtt Tokaj-Hegyaljának is feladta a leckét a rendkívül gazdag szőlőtermés.

Boon.hu

Volt mire koccintani

Fotó: Shutterstock

Régen tapasztalt gazdag termést hozott az utóbbi két ősz Európa szőlőtermelő országaiban – jelezte az Észak-Magyarország negyven évvel ezelőtti írása. Ami egyfelől jó, másfelől megoldandó gond: nem volt könnyű a bor értékesítése sem a hazai, sem a külhoni piacokon. Mindez új, különleges termékek előállítására kényszerítette a szőlőtermelő gazdaságokat. 

A Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági egyik újítása az új Furmint néven, olcsón forgalmazott aranysárga színű, könnyű, kellemes, szinte „fiatalos” borital, amely igen szép címkézésével is felkelti a figyelmet. A másik az ötcsillagos Tokaji borpárlat. Ezt a bodrogolaszi üzemben addig is készítették kisebb mennyiségben, de a kereskedelmi árusítását csak ekkor kezdték meg. A harmadik, új termékük a Tokaji pezsgő. Ilyet még sohasem gyártottak Tokaj- Hegyalján – jegyezte meg az írás. A készítéséhez szükséges alapbor is tokaji, a gazdaság pincéi szolgáltatják, ami maga is biztosítéka a kitűnő minőségnek. Különlegességét mégis az adja, hogy az édesítését — más pezsgőkészítő üzemektől eltérően — nem úgynevezett pezsgőlikőrrel, hanem valódi tokaji aszúval végzik – avatott be a megyei napilap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában