Megmérkőztek

2023.12.08. 17:31

Ifjú szónokok versenyeztek a városházán – ez az eredmény született

Miskolc Megyei Jogú Város és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara idén is megszervezte a Miskolc Város Ifjú Szónoka versenyt középiskolásoknak.

Tiszlavicz Luca

Fotó: Bujdos Tibor

A diákok élőszóban adtak számot szónoki rátermettségükről, a világos és tiszta beszédről, a helyes stílusról és a meggyőző érvelésről. Miskolc Megyei Jogú Város és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara idén is megszervezte a Miskolc Város Ifjú Szónoka versenyt középiskolásoknak. Tizennegyedik alkalommal is két feladatból állt a verseny. Az egyiket megkapták előre a versenyzők, ez jelen esetben, idősebb Cato gondolata, amely így szól „A tanulás gyökerei keserűek, gyümölcsei azonban édesek”, valamint egy szöveget a helyszínen kihúztak, melyet helyben kellett feldolgozniuk.

Ki akarta próbálni magát

Lovas Ákos a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikumot képviselte az eseményen. A diák már az előző évben is részt vett a versenyen. „A szónoklat, a versmondás, illetve az irodalom nagyon közel áll hozzám” – hangsúlyozta. Elmondta, hogy ezért szeret verset szavalni, szerepelni, emiatt is döntött, úgy, hogy kipróbálja magát egy ilyen versenyen. Kíváncsi volt arra, hogy ebben a műfajban milyen teljesítményt tud elérni.

Számára nem nehéz a tanulás

Kiemelte, a mottó feldolgozása nehezen indult a számára, végül úgy ítélte meg, hogy egész jó szöveget sikerült írnia. A szónoklatában az elején arra a kérdésre adott választ, hogy mennyiben állja meg a mottó a helyét, illetve hogy kicsoda Cato, valamint miért fontos nekünk a tanulás. A szövegben magára a fő kérdésre is választ ad, hogy tényleg nehéz e a tanulás, illetve annak elkezdése.

„Számomra nem nehéz, nagyon szeretek tanulni, a dolgoknak a kifejtését, leginkább a szakmai dolgokét, ezek nagyon jól szoktak menni. A jó jegyek mellett pedig bátorságot is ad ez a verseny” – hangsúlyozta.

Az idei eseményen tizennégyen mutatták meg szónoki rátermettségüket. Cato gondolata mellett a szabadon választott témákban a barátság, a tanulás, az emberi kapcsolatok jelentek meg többek között. Azt szerették volna ezzel elérni a szervezők, hogy ne csak egyféle témakörben beszéljenek a diákok, hanem változatos témákról tudjanak hallani – hangsúlyozta dr. Szilva-Orosz Flóra, a verseny titkára, aki korábban, mint szónok vett részt a rendezvényen.

Szép emlék a verseny

Dr. Szilva-Orosz Flóra elmondta, negyedikes diák volt középiskolában, amikor megérett benne igazán a gondolat, hogy szeretne indulni ezen a versenyen. Tudta, hogy jogi pályára készül, jogi egyetemre fog járni, ahol a beszéd egy fontos elem, valamint ahol az ember használja is a retorikai képességeit. Megjegyezte, meglehetősen izgulós típus volt, de úgy érezte, akkor is egy jó megmérettetés a számára. Szép emlékként gondol vissza a versenyre.

Az idei megmérettetés célja is anyanyelvünk ápolása, a szónoki képességünknek a fejlesztése, gyakorlása. Segítség egy-egy diák számára, ha a későbbiekben a közéletben szeretne szerepelni, akár politikai életben is részt venni, akkor erre is egy jó felkészítő a verseny - hangsúlyozta a titkár. „Öt-hat évvel ezelőtt csatlakoztam az eseményhez, mint szervező. Minden évben van egy-két olyan diák, aki igazán kiemelkedő és nagyon szép orgánummal beszél, szépen adja elő, valamint érdekes maga a mondani valója, ahogy feldolgozza a témát”.

Fontos a helyes magyar beszéd

A zsűri több szempontot is néz ilyenkor. A beszéd világos szerkezeti felépítését, a meggyőző érvelést, a helyes és szép stílust, illetve természetesen a magyar beszédet is, valamint, hogy mindenki a helyesírás szabályainak megfelelően beszél és szépen mondja el azokat a szavakat, amelyeket használ. A legvégén pedig természetesen az összképet is megvizsgálják, hogy a beszéd, az előadásmód, hogyan valósult meg – emelte ki Dr. Szilva-Orosz Flóra.

A díjazottak a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karától, illetve a városháza részéről kaptak jutalmat. Az egyetemen pedig van még plusz lehetőség arra, hogy aki oda nyer felvételt később, mint hallgató és helyezést is elért a versenyen, ösztöndíjban részesülhet, valamint plusz pontok járnak a felvételinél.

Az első három helyezett:

1. Buday Botond Gergely Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda

2. Jencsik Júlia Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

3. Mártha Milán Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

Polgármesteri hivatal különdíjasa: Lovas Ákos Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum

A következő lépcső foka pedig az országos Kossuth-szónokverseny lehet azok számára, akik helyezést értek el a miskolci megmérettetésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában