Annó

2023.12.28. 12:30

Hónapokat béklyózó keresztnevek

Miről írt a megyei napilap 60 éve? Az Észak-Magyarország 1963. december 28-i számában olvastuk: április és október lemaradt a postai statisztikában.

Boon.hu

A felvétel a Postamúzeumban készült. Így nézett ki egykor a dísztávirat.

Fotó: MW

Jó oka van, hogy az év hónapjai nem azonos eséllyel indulnak a posta küldeményei, mindenek előtt a táviratok statisztikájában. A jelenségre hatvan éve figyelt fel az Észak-Magyarország.

A versenyt a keresztnevek befolyásolják – a divatos nevek nyomán több köszöntő küldemény indul útra, a kevésbé divatosak esetében kevesebb.

„Korunkban semmi reményé nincs áprilisnak ahhoz, hogy a posta grafikonjában az élre törjön, hiszen ilyen nevekkel van lebéklyózva, mint: Hugó, Rikárd, Erhardt, Leó, Márk, Arisztid.

Hasonló helyzetben van szegény október is, hiszen neki is van Helgája„ Aurélja, Brúnója, Gálja, hogy Vendelről.

Ezzel szemben könnyű élen járnia augusztusnak, a maga, már szinte közhelyszámba menő Ilonájával. Nem is beszélve a novemberről, amelynek egy saját Erzsébete van.

No de lesz még itt más ízlés! Lehet még divatos név a Malvin, meg a Salamon, még az Alfonz is, s akkor majd meglátjuk, mire megy augusztus a maga Ilonájával” – jegyezte meg az írás szerzője."



 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában