Kissikátor

2023.12.17. 14:21

Három évtizede őrzik a falu rendjét

Kissikátor élen jár az önkéntes mozgalom fenntartásában, fejlesztésében.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Magyarországon harminckét évvel ezelőtt indult útjára a polgárőr mozgalom, nem sokkal ezután pedig az Ózdhoz közeli Kissikátorban is megalakult a polgárőrség. Pontosan három évtizede történt mindez, a polgárőrök azóta vigyázzák a rendet a 300 lelkes faluban.

Visszatekintettek

A jeles jubileum alkalmából tartottak ünnepi közgyűlést a falu művelődési házában, ahová meghívták Csóra Györgyöt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség elnökét, és Kozák János térségi koordinátort is.

Fotó: Marosréti Ervin

Kocsik László polgármester megnyitója után Kocsik Bertalan, a Kissikátor Község Polgárőr Egyesületének elnöke tekintett vissza az elmúlt harminc évre. Beszédében kiemelte, hogy megalakulása után évekig példaértékűen működött a szervezet, volt olyan időszak, amikor a lakosság több mint tíz százaléka – 41 fő – tagja volt a polgárőrségnek.

Élen jártak

Csóra György megerősítette, hogy megyei szinten a kissikátoriak élenjárói voltak ennek az önkéntes mozgalomnak. Annak ellenére is, hogy a település a Hangony-völgy legbiztonságosabb, legnyugodtabb faluja, bűncselekmény, szabálysértés csak ritkán, elvétve fordult elő.

– A közbiztonság szempontjából ilyen pozitív adatokat mutató közösség mégis fontosnak tartotta, hogy életben tartsák és folyamatosan fejlesszék a polgárőrséget – fogalmazott Csóra György. 

Fotó: Marosréti Ervin

– Tudták ugyanis, hogy ez az idilli állapot bármikor változhat, és jobb megelőzni a bajt, mint utólag bánkódni az elmulasztott lehetőségek miatt.

Keményen dolgoznak

Csóra György nem érkezett üres kézzel az ünnepi eseményre, az öt jelenlévő alapító tagnak oklevelet adott át. Emellett elnöki dicséretben részesítette a kevesebb, mint egy éve kinevezett új parancsnokot, akinek pár hónapos irányítása alatt újra életre kelt ez a közösség. Keményen dolgoznak azon, hogy megfeleljenek annak a magasra állított mércének, amit alapító elnökük, a néhai Kocsik Attila állított eléjük harminc esztendővel ezelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában