Reintegráció

2023.12.13. 16:00

Fogvatartottak is dolgoztak a miskolci börtön felújításán

Megújult a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet szirmabesenyői, II. objektumának homlokzata.

Boon.hu

Forrás: BAZV BVI

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet több mint száz esztendeje hajtja végre a bíróságok által kirótt büntetések letöltettetését, mely kezdetekben egy objektumban valósult meg. Hosszú évek elteltével született a döntés, melynek köszönhetően az intézet egy új objektummal bővült. Az építkezés óta már több év eltelt és az idő vasfogának munkája meglátszott az intézet parancsnoki épületének homlokzatán. Így az elmúlt egy hónap felújítási munkálatainak köszönhetően az épület ismét visszanyerte egykori arculatát, tájékoztatott a napokban az intézet.

1991-ben telepítették be

Az intézet életében több jelentős esemény volt, közülük az egyik, amikor az 1980-as években kormányzati döntés született arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet új objektumaként funkcionáló új, elítéltek befogadására szolgáló intézet épül Szirmabesenyőben. Az építési munkálatok 1986-ban kezdődtek, azonban a betelepítésre csak 1991 tavaszán került sor.

Az újonnan épülő objektum eredetileg szigorított javító-nevelő munkát végrehajtó intézetnek készült. Az objektum kialakítása börtön fokozatnak megfelelően megyei jellegű zárt intézet, mely ekkor egy 9997 m2 területen elterülő 555 m2 alapterületű objektum volt.

Nyolcan kint, tizenegyen bent dolgoztak

Majd újabb fordulópont érkezett el az intézet szirmabesenyői objektum életében, amikor 2001-ben átalakítási munkálatok kezdődtek. A felújítási, átalakítási munkáknak köszönhetően a XXI. század követelményeinek megfelelő, korszerű intézet került átadásra 2002. március 27-én.

Az évek elteltével a szirmabesenyői intézet beléptető épületének stablon deszkái, valamint a tetőtéri nyílászárókat szegő stablon deszkái elkorhadtak, részben cserére szorultak.

Ilyen lett a munkálatok után. Forrás: BAZV BVI

Az elmúlt években biztonságtechnikai és javítási munkálatok is zajlottak az épületen, így már nem nyújtott egységes, az intézethez méltó képet. Az egy hónapig zajló felújítási munka fogvatartotti munkaerő bevonásával történt. Az épület külső homlokzatának renoválásán nyolc fogvatartott dolgozott, míg tizenegyen a belső munkálatokban vettek részt, hasznosítva a szakmaképzésen elsajátított tudásukat - tudta meg a boon.hu.

Fontos a reintegrációs tevékenység

Az intézet folyamatosan kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szabadságvesztésüket töltő fogvatartottak büntetésük ideje alatt munkáltatásban vagy oktatásban vegyenek részt, piacképes szakmát szerezzenek. A fogvatartottak foglalkoztatása a reintegráiós tevékenység egyik formája, mely hozzájárul a társadalomba való sikeres visszailleszkedéshez, így az intézet a jövőben is lehetőséget biztosít munkáltatásban való részvételre, szakmák elsajátítására.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában