Üléseztek

2023.12.05. 17:48

Áttekintették Miskolc egészségügyi ellátását

Újra ülésezett az Egészségügyi Monitoring Tanács, beszámoltak a tapasztalatokról.

Pap Gyula

Balog Ildikó, Varga Andrea, dr. Török Lajos, és dr. Breitenbach Géza tájékoztatott

Fotó: Bujdos Tibor

Ismét ülésezett az Egészségügyi Monitoring Tanács, amelynek tagjai a szociális és egészségügyi szakmai szervezetek delegáltjai, feladata pedig, hogy a Magyarország Kormánya által elindított, az egészségügyi és szociális ellátórendszer átalakítását célzó intézkedések hatékonyságát nyomon kövesse Miskolcon.

Áttekintették a feladatokat

A tanács keddi ülése után sajtótájékoztatón számolt be a testület munkájáról Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, a Miskolci Egészségügyi Monitoring Tanács elnöke. Az eseményen részt vett a tanács több tagja is, köztük Balog Ildikó, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet igazgatója, aki a miskolci háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás általános helyzetéről beszélt, dr. Török Lajos, a GYAPOSZ elnökségi tagja, aki a házi gyermekorvosi, illetve dr. Breitenbach Géza, a POSZ elnöke, aki a felnőtt háziorvosi ellátás szakmai kihívásairól számolt be.

– Pontosan egy évvel ezelőtt hoztuk létre a tanácsot, amelynek a tagjai a háziorvosi és gyermekorvosi alapellátás, illetve a Magyar Orvosi Kamara és a Szakdolgozói Kamara területén dolgozó szakemberek, valamint az egészségügyi területeken dolgozó szakszervezetek és egyéb érdekképviseletet ellátó szervezetek és az idősgondozást végző MESZEGYI munkatársai – idézte fel az alpolgármester. 

– Az év elejétől életbe lépő egészségügyi törvény módosítás számos ponton érintette az egészségügyi alapellátást amely továbbra is az önkormányzatok kezében maradt. A bizottság célja, hogy folyamatosan monitorozza a bevezetett gyakorlati megoldásokat a háziorvosi rendelők, az ügyeletek, a vármegyei kórház vonatkozásában és információkat gyűjtsön, felméréseket készítsen az ellátás minőségéről – fejtette ki.

Így alakult a feladatellátás

– Fontos változás volt az egészségügyi ügyeleti rendszer átalakítása, korábban Miskolcon egy külső szolgáltató végezte ezt a munkát áprilistól azonban az Országos Mentőszolgálathoz került. A legfontosabb változás az volt, hogy azok az orvosok akik korábban nem vállaltak ügyletet ezt követően kénytelenek voltak újra feladatokat ellátni. Továbbá július elsejétől a területi védőnői szolgálatot az önkormányzati intézményből a vármegyei kórházakhoz rendelték, az önkormányzatnál az iskolaegészségügyi feladatok maradtak. A háziorvosi és házigyermekorvosi szolgálat tekintetében fontos változás, hogy az Országos Kórházi Főigazgatósághoz került a körzetek kialakításának a joga. Ez azzal jár, hogy az önkormányzattal közösen gondolkodva ők döntenek, hogy hol alakítunk át vagy szüntetünk meg körzeteket – mondta el az alpolgármester. Jelenleg ez a legnagyobb kihívás előttünk – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában