Készültség

2023.12.13. 11:30

Ismét esik: áradnak vármegyénk folyói

Nagy probléma egyelőre nincs sehol, de a készültségi szintet több helyen elérte, vagy a következő napokban eléri a folyók vízállása.

Boon.hu

A Tisza Tiszaújváros-Tiszaszederkénynél korábban

Forrás: ÉMVÍZIG

Szerda hajnalban elérte térségünket az újabb csapadékzóna és sokfelé hullott számottevő eső. A legtöbbet – 10-15 mm-t – a Mátrában mérték.

Napközben folytatódik a borongós idő, de a legfrissebb modellfuttatások alapján a csapadék zöme a kedden vártnál délebbre vonul majd, így az északi országrészben délelőttől csütörtök reggelig már csak néhány milliméternyi eső eshet.

A Tarna és a Bódva tovább emelkedik

A Tarnán és mellékvizein szerda reggel – többnyire áradó vízmozgás mellett – bővízű állapot volt jellemző, tájékoztatott az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVÍZIG).

Tisza (Hejő-főcsatorna), Hejőkürti szivattyútelep 
Forrás: ÉMVÍZIG

Tarnaörsnél továbbra is I. fok felettiek a vízszintek, amelyek az újabb árhullám kialakulása miatt a következő 24-36 órában tovább emelkednek majd.

Szerda éjszakától Tarnaméránál is készültségi szint feletti vízállásokra kell felkészülni. A Takta felső szakaszán lassan emelkedik a vízszint, míg alsó szakaszán a már nyitott árvízkapunál lassú apadás tapasztalható, szerda délelőttől már készültségi szint alá süllyedő vízállásokkal.

A Bódvát és mellékvizeit áradó vízjárás és bővízű állapot jellemzi. A következő 2-3 napon egy mérsékelt nagyságú árhullám kialakulása várható.

Apadás után újabb áradás a Tiszán

A Tisza az ÉMVÍZIG működési területét érintő szakasza apad, készültségi szint alatti vízállásokkal. Ez az apadás a következő 2-3 napon is folytatódik, aztán a szerdai esőket követően kialakuló felső-tiszai árhullám ismét áradást okozhat, valószínűleg készültségi szint alatt maradó vízállásokkal.

A Tisza Tiszakeszinél
Forrás: ÉMVÍZIG

A Bodrog teljes hazai szakaszán I. fok felettiek a vízszintek és a tetőzéseket követően az apadás továbbra is nagyon lassú. A következő napon további gyenge apadás várható, aztán az újabb csapadék és olvadás hatására stagnálás, majd újabb áradás valószínű, I. fok környezetében maradó vízszintekkel.

Több ezer hektár víz alatt

Az elöntött területek nagysága kis mértékben csökkent. Az igazgatóság 7 belvízvédelmi, összesen 27 db szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség. A belvízzel borított terület nagysága 3510 hektár - tudta meg a boon.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában