Hogy bírják a növények a fagyot?

2023.12.01. 15:00

A muskátli télen sem kedveli a kánikulát

Eloszlatunk néhány tévhitet a balkonládában nevelt növények teleltetésével kapcsolatban.

Detzky Anna

Mentsük meg növényeinket a fagytól!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Michele Ursi

Az Avasi Arborétumban viszonylag kis területen, rengeteg növény nő egy helyen. Bár ezek többsége fenyő, mégis akadnak köztük lágyszárú növények is, amelyek teleltetésre szorulnak. Ez alapján kaptunk néhány hasznos tippet.

A levendula áttelel

A legtöbb gyógy- és fűszernövénynek, valamint az évelőknek is szükségük van téli védelemre.

- Nálunk a fás szárú növények, a nyitvatermőink már jó harminc évesek. Abszolút jól áttelelnek, hiszen örökzöldek és folyamatosan cserélik a lombozatukat, így télen is szép zöldek – nyilatkozta a boon.hu-nak Adorján Eszter természetvédelmi mérnök, az Avasi Arborétumért Alapítvány elnöke. - Az általunk telepített lágyszárú növények igényelnek inkább pluszmunkát a leghidegebb évszakban. Esztétikai célból muskátlit teszünk ki, illetve mivel beporzó rovarbarát arborétum vagyunk, ezért gyógy- és fűszernövényeket szoktunk még telepíteni. Változó, hogy az egyes növényfajok mennyire igényelnek külön előkészületeket. Például az évelő levendula nem igazán igényes gyógynövény. A szapora menta és a citromfű szintén strapabíró. Hasonlóképpen ezekhez a kövirózsa is igénytelen, mínusz 20 Celsius fokig kibírja a szabad ég alatt, akár még cserépben is.
Az évelő szegfűt is nyugodtan kint lehet hagyni szélvédett helyen. Ezeket télen csak nagy ritkán kell locsolni.

Dugványozhatunk is

A muskátli a fagyokat nem bírja, de akár a levél nélküli tő is kihajt jövő tavasszal.

- Az első fagy előtt érdemes bevenni az erkélyről a muskátlit és azonnal le kell szedni róla az elsárgult leveleket. Fagymentes, de hűvös, kicsit sötétebb helyen szükséges teleltetni 4 és 10 Celsius fok között, például garázsban, vagy lépcsőházban. Nem igazán igényel locsolást és tápoldatozást sem. Ilyenkor nyugalmi állapota van a növényeknek, és meg kell akadályozni minden olyan tevékenységet, például a virágzást, ami plusz energiabefektetést igényel tőlük. Mivel idén nagyon sokáig jó idő volt, a muskátlik akár még október közepén is virágozhattak a szabad ég alatt. Viszont nagyon hirtelen köszöntött be a fagy. Így, ha véletlenül megtörtént, hogy lefagyott valamelyik tő, megtehetjük, hogy leszedjük róla a leveleket és becsomagoljuk papírba. Sötét, hűvös helyen így is áttelel. Ez az úgynevezett dugványozás, amivel a következő évben ismét szaporítható, hogyha elültetjük a földbe – javasolta a szakember.

Néha szükséges a fólia

A klímaváltozással a mi éghajlati övünkön is egyre inkább megélnek a mediterrán növények, de ezek itt még mindig speciális bánásmódot igényeknek.

- A kisebb facsemeték, vagy bokrok tövét érdemes télire 15-20 centiméteres talajtakaróval befedni, amire avart is rakhatunk. Így a fagyástól meg lehet őket védeni. A mediterrán növényeket, például a pálmákat és a fügét, vagy datolyát pedig le szokták fóliázni. Néha még mécsesekkel is körülrakják őket, hogy melegítsék a növényt. Esetükben arra kell odafigyelni, hogy a fólia rendesen szellőzzön, ezért a műanyagfólia nem igazán ideális erre a célra. Az egynyári növények egyedül azok, amelyek télen nem menthetők meg. Ilyenek például a petúniák, a begóniák és a büdöskék. Azonban a magjaikat ezeknek is össze lehet gyűjteni és ha tavasszal elültetjük, megspórolhatjuk a vásárlást – magyarázta a természetvédelmi mérnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában