Összefogás

2023.11.16. 15:00

Megmentenék a hódoscsépányi keresztet

A Csépányi út 64. szám alatti önkormányzati tulajdonú területen áll egy feszület Ózdon, melyet valamikor egy derék katolikus ember emeltetett hálából, az Úr Jézus iránti szeretete kifejezésképpen. A feszület hosszú időn keresztül állította meg az arra járó embereket. Ha lépteiket nem is mindig, de gondolataikat biztosan. Eszükbe juttatta Isten szeretetét, atyai gondoskodását, reményt adott, vigasztalást.

Boon.hu

Mára már benőtte a gaz, s aki nem ismerős arrafelé, talán nem is látta még, nem is tudja, hogy ott van. Pedig ott van és vár. Várja, hogy az ember visszatérjen hozzá, az elfeledés újra Isten és ember közötti szövetségre való emlékezésbe forduljon! Hogy így legyen, Tőkés György plébános, a hódoscsépányi római katolikus közösség, Csépányi Róbert szervezésében adománygyűjtést indított a feszület és környezetének rendbehozatalára.

– Láttuk a híradásokból, hogy több településen is megújultak a út mellett álló keresztek, ezért fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy itt az idő és lehetőség a hódoscsépányi feszület megmentésére – fogalmazott Csépányi Róbert.

– Első lépésként – mivel önkormányzati területen áll a kereszt – megkértük és megkaptuk Ózd város polgármesterétől a felújításhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulást. Második lépésként árajánlatot kértünk a tervezett munkák elvégzésére, végül meghirdettük a társadalmi összefogásra irányuló adománygyűjtő akciónkat. A kereszt felújítása mellett ugyanis egy területrendezést is el szeretnénk végezni, hogy a számára méltó környezetben álljon a megújuló feszületünk – magyarázta az ötletgazda.

Társadalmi összefogás és önkormányzati képviselői segítség

A területrendezésre és a kereszt felújítására kiszemelt vállalkozó az ügy iránti elkötelezettsége jeléül felajánlotta, hogy a területrendezéssel (térkövezés, támfal- és kerítésépítés, vízelvezetés, stb.) járó munkadíjat magára vállalja, így a szervezőknek mindössze az anyagköltséget – közel 900.000 Forintot – kell előteremteni a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

 

– Örömmel álltam én is e nemes ügy mellé, hiszen hithű keresztény emberként fontosnak tartom az egyházi közösségek segítését, támogatását. Hiszem, hogy a civil összefogás és az emberi lélek jósága – városunkban már oly sok példa megmutatta – végül eredményre vezet és hamarosan méltó körülmények között üzenheti Isten végtelen szeretetét az itt élőknek – mondta el dr. Csuzda Gábor önkormányzati képviselő.

Kétféleképp segíthet

A hódoscsépányi kereszt felújításhoz bárki hozzájárulhat. A készpénzes támogatásokat a helyi templomban elhelyezett hitelesített gyűjtőládában lehet elhelyezni, de banki utalásokra is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában