Nosztalgia

2023.11.19. 08:00

Hetvenöt éve indult útnak az első menetrend szerinti autóbusz Miskolcon

75 év után nosztalgiaúton járt a busz

Fotó: Juhász Balázs

A jubileum alkalmából az MVK néhány munkatársa veterán túrára indult a 75 évvel ezelőtti, úgynevezett A) vonalon. Az 1948. november 15-ei Észak-Magyarország napilapban jelent meg Petrényi Dezső tanácsnok nevében az a hirdetmény, amelyben tájékoztatják a város utazóközönségét, hogy „Miskolc Martintelep és Diósgyőr-Majlát között továbbá Hejőcsaba, Forgóhíd, Vásártér, Városháza, Forgóhíd útszakaszon” november 17-től megindítják a városi buszforgalmat.

Fotó: Juhász Balázs

A 75 év alatt számos vonallal, menetjegytípussal és kilométerrel bővült Miskolc vonalhálózata. Ahogy az emberek közlekedési szokása és igénye változott az évek során, úgy alakult át a város közösségi közlekedése is.

Néhány érdekesség a 75 évvel ezelőtti hirdetményből:

  • 1948. november 17. napján két útvonalon nyílt meg az autóbusz-közlekedés. Az A) vonal Miskolc Martintelep fogyasztási adóőrháztól indult, melynek végállomása Diósgyőr-Majlát volt, míg a B) vonal pedig Miskolc Forgóhídtól, érintve Hejőcsabát- onnan visszafelé a Kazinczy utcán Tetemvár, Vásártér, Dózsa György utca, Városháztér és végül a Forgóhídhoz érkezett vissza.
  • Díjszabási szempontból megkülönböztettek akkoriban szakaszt, rövid vonalat és vonalat, melyek ára így alakult:
  • az A) vonalon a szakasz 80 fillér, a rövid vonal 1,80 forint, a vonal 3 forintba,
  • a B) vonalon a szakasz 80 fillér, a rövid vonal 1,50 forint, a vonal 2 forintba került.
  • Az A) vonalon a szakaszjeggyel szakaszon belül, a rövid vonaljeggyel négy szakasz távolságon, a B) vonalon szakaszjeggyel ugyancsak szakaszon belül, a rövid vonaljeggyel két szakaszon és az adott vonal jegyével pedig végállomásig lehetett utazni.
  • Az utasok további 70 fillért fizettek azon csomagok után, amelyeket a poggyásztartóban nem lehetett elhelyezni. Ez volt a csomagjegy.
  • A menetidők így alakultak: az A) vonalon 35 perc alatt tette meg a 14 kilométert az autóbusz, míg a B) vonal menetideje pedig 20 perc volt a megadott 8 kilométeren.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában