Figyelem!

2023.11.02. 14:27

Itt a határidő a miskolci Bursa Hungarica pályázatra

Egy napjuk maradt azoknak, akik pályázni szeretnének a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer aktuális fordulójában: A határidő 2023. november 3.

Boon.hu

Az egyetemistákat segítik a programmal

Fotó: Löffler Péter

A hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása érdekében Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer következő (2024.) évi fordulójához. Az ösztöndíjpályázat keretében Miskolcon 150 pályázó - 130 fő „A” típusú, és 20 fő „B” típusú pályázó– részesülhet támogatásban. 

Az önkormányzat idén emelte a támogatás összegét, ugyanis a pályázatokat elbíráló bizottságok döntésétől függően a sikeresen pályázók havonta 5-10 000 forint közötti önkormányzati támogatásban részesülhetnek. Tekintettel arra, hogy ez egy többszintű támogatási rendszer, a települési önkormányzati forrásból megítélt ösztöndíj összegét a vármegyei önkormányzat tetszőleges összeggel még kiegészítheti, a Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig a támogatást az önkormányzati támogatással megegyező mértékben, de a Minisztérium hivatalos honlapján évenként közzétett értékhatárig – kiegészíti. 

A pályázatok elbírálásának szempontja nem a tanulmányi eredmény, hanem a pályázó szociális helyzete. Pályázatot az nyújthat be, akinek háztartásában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 131 500 forintot. 

Az elmúlt évhez képest az önkormányzat emelte a jövedelemhatár összegét is annak érdekében, hogy minél több továbbtanulni szándékozó fiatal részesüljön támogatásban.

Két típusban 

Az ösztöndíjrendszer keretében „A” és „B” típusú pályázatot lehet benyújtani. „A” típusú ösztöndíjpályázatot azok a miskolci állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok nyújthatnak be, akik a felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében, nappali munkarendben alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat. Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2023. szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is. 

„B” típusú ösztöndíjpályázatot azok a miskolci állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok nyújthatnak be, akik a 2023/2024-es tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, illetve felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert érettségizettek, és a 2024/2025-es tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben nappali munkarendben alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni. A „B” típusú pályázatra jelentkezők közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik a 2023-es általános felvételi eljárásban először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe és tanulmányaikat a 2024/2025-ös tanévben valóban megkezdik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában