Gazdaságfejlesztés

2023.11.08. 17:47

Hat vármegye találkozott a BOKIK-ban

Az egyeztetésen egy zóna szintű gazdasági elemzés elkészítéséről tárgyaltak a felek.

Boon.hu

A ma délelőtti rendezvényen

Forrás: BOKIK

Hat vármegye kereskedelmi és iparkamaráinak elnökei, titkárai, főtitkárai találkoztak november 8-án Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A megbeszélés témája az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztése kapcsán felmerülő kamarai szerepvállalás, a konkrét feladatok meghatározása volt.

Fokozott részvétel

„Országos szinten együttműködik a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), de különösen fontos, hogy a megyei, helyi szereplők fokozottan vegyenek részt a döntés-előkészítésben, a döntéshozatalban, ezt követően a végrehajtásban is” – ezt a megállapítást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tette ez év januárjában, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna stratégiai partnerségi megállapodásának aláírásakor. A dokumentumot Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék kereskedelmi és Iparkamaráinak elnökei írták alá. A január óta eltelt hónapokban a hat vármegye kamarai vezetői már több találkozót tartottak, amelyeken az együttműködés konkrét formáinak kialakításáról, illetve a zónaszintű gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos kamarai teendők meghatározásáról volt szó.

A november 8-i miskolci egyeztetésen egy zóna szintű gazdasági elemzés elkészítéséről tárgyaltak a felek. Ez egy olyan – tudományos igényességgel elkészített – szakmai anyag összeállítását jelenti, amely naprakész információkkal, helyzetfeltárással alapozhatja meg a zóna gazdaságfejlesztési terveinek meghatározását.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a találkozóról szólva kiemelte: „Fontosnak tartom, hogy az Északkelet-magyarországi térség kereskedelmi és iparkamarái együttműködjenek, hiszen a gazdaság fejlődése nem ismer vármegyei határokat. Általános tapasztalatként hangzott el a találkozón a képzett munkaerő hiánya, a szakképzés és a felsőoktatás kiemelt kezelése és a térségi infrastruktúra-fejlesztés összehangolásának szükségessége. Számos olyan téma van tehát, amely a közös munkát indokolttá, megalapozottá teszi.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában