Vasárnaptól hallható

2023.11.18. 15:00

Harangjáték csendül fel Kazincbarcikán

Kazincbarcika - A Szent Család-templom három harangjára komponált dallamot Kerek Gábor Közeledő.

Detzky Anna

Tompa István a kazincbarcikai Szent Család-templom orgonájánál

Fotó: olvasó

A római katolikus templom harangjátékát november 19-én, vasárnap a nagymise előtt, 10:15-kor hallgathatják először a városlakók átadóünnepség keretében. Ismert kazincbarcikai zeneszerzőt, Kerek Gábort, művésznevén Közeledőt, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóját kérte fel a plébánia, hogy komponálja meg a harangok három hangjára a dallamot. Ez az ünnepséget követően naponta 6:55-től és 20:55-ig óránként hallható lesz. 

A középső harang, a Szent Erzsébet most kapott ütőt
Fotó: olvasó

– A templomunk modern stílusban és mindössze 16 éve épült, így korábban még nem volt harangjátékunk. Sőt mi vagyunk az első templom Kazincbarcikán, amely most ezzel a zenei elemmel gazdagodik – nyilatkozta szerkesztőségünknek Tompa István, a Szent Család-templom egyházközségének kántora. – Három, Lengyelországban készült harangunk h-mollra van hangolva. A legmélyebb h, a középső d és a legfelső fisz hang. A legnagyobbhoz és legkisebbhez elektromágneses ütőt szereltek fel. A kicsi ütötte a negyedórákat, a nagy pedig az egész órákat. Mivel szép hangúak, ezért a harmadik harangra is felszereltettünk egy hasonló öklömnyi ütőt a vázra, mert három hangból már lehet komponálni egy harangjátékot. Erre jó ismerősömet, Kerek Gábor Közeledőt kértem meg. 

Kerek Gábor Közeledő
Fotó: olvasó

A félperces játékot háttérinformatika, úgynevezett PLC – programozható logikai eszköz – vezérli majd, amely diktálja a harangok számára a megfelelő ütemet. 

Szent Erzsébet napján 

Az átadóünnepség szimbolikus időpontban lesz. 

– Azért november 19-ét, Árpád-házi Szent Erzsébet, a segítő szeretet védőszentje ünnepnapját választottuk az átadó időpontjának, mert a középső harangot Erzsébet tiszteletére szentelték fel. Ugyanis nagy karitászcsoport működik a plébánián. A kicsit Szent Imre, a legnagyobbat pedig a templom titulusához hasonlóan a Szent Család tiszteletére. Emellett közeli időpontban, november 22-én ünnepeljük a zene védőszentje, Szent Cecília napját is. Az ünnepségre, ahol a harangjáték először szólal meg nyilvánosan, minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

A kis harang

Vasárnap kiosztjuk majd Szent Erzsébet kenyerét is a jelenlévőknek. Ezt cipó formájában városi pékségek felajánlásából kapjuk, és a plébános megszenteli. A gesztussal Erzsébet karitatív tevékenységére emlékezünk, amelyet a szegények felé végzett adakozással, betegápolással. A legenda szerint atyja vagy férje ellenezte a jótékonykodását, és amikor kenyeret vitt a rászorulóknak a kosarában, azok rózsákká változtak, hogy fedezzék tettét. Azóta a vörös rózsa Szent Erzsébet legfőbb attribútuma – számolt be a kántor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában