Előadás

2023.11.20. 07:00

Fekete-e a fekete sas? A Felvidék házban kiderül...

Érdekes témát feszeget a rimaszombati B. Kovács István régész -gömörológus november 22-én 17 órától a Miskolci Galériában megrendezendő előadásában.

A miskolci Felvidék ház épülete

Forrás: felvidék Ház

„Rimaszombatnak a fekete sas a címerállata. Az előadás címeként feltett kérdés tehát látszólag értelmetlen. Magyarázata a következő: az előadó tagadja, hogy a jelenleg használatos címer valósan ábrázolja a felvidéki városnak, Gömörország egykori székvárosának a címerét, s ebből következően hibás a zászló színezése is. B. Kovács István merőben új színben mutatja be a Rima menti település kialakulását, korai történetét. A hagyományostól alapvetően eltérő történeti kép tükrében ismerkedhetünk meg Rimaszombat korábban más településnek tulajdonított kiváltságával, eredeti, ez idáig ismeretlen jelképeivel és a jelenleg használatos címerének helytelen voltával.” E gondolatokkal ajánlja a rendezvényt Mács Ildikó, a miskolci Felvidék ház vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában