Centenárium

2023.11.08. 18:06

Emléktáblát avattak Cziffra György emlékére a Miskolci Egyetemen

Cziffra György, a 20. század második felének legjelentősebb zongoraművésze tiszteletére emléknapot tartottak a Miskolci Egyetemen.

Boon.hu

Prof. Dr. Horváth Zita, Máger Ágnes és Balázs János az emléktáblánál

Fotó: Ádám János

Prof. Dr.Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az ünnepségen elmondta, hogy régi adósságát törleszti az egyetem. 2021-ben Cziffra György születésének 100. évfordulójára szerették volna, ha elkészül az emléktábla, de csak most sikerült ezt megvalósítani. Majd a rektor Cziffra György pályáját ismertette a jelenlévőkkel.

Cziffra György a 20. század második felének egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze a nemzetközi koncerttermek ünnepelt sztárja volt. Csodagyerekként vették fel a Zeneakadémiára, de pár évvel később a pódium helyett már a fronton találta magát. Hazatérése után, mint oly sokan mások, a nyomorból a disszidálásban látta a kiutat. Külföldre menekülése azonban nem sikerült, így politikai fogolyként került Miskolcra a Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem, a mai Miskolci Egyetem építkezésére, ahol kőfaragásra osztották be, és csak fortélyok árán tudta megkímélni a kezét. Szabadulása után a pesti bárok zongoristája lett, játékáért és lenyűgöző improvizációiért Mezei Mária, Puskás Öcsi és sokan mások rajongtak. Az 1940-es évek slágerdallamai mellett mindig repertoárján voltak a klasszikus darabok, köztük Liszt és Chopin művei. Parafrázisai, átiratai legendásak, a mai napig klasszikus zenei koncertműsorok részei.

A méltatást követően Prof. Dr. Horváth Zita, Máger Ágnes miskolci festőművész és Balázs János, a Cziffra fesztivál életre hívója leplezték le Cziffra György emléktábláját. 

Az est további részében az érdeklődők megtekinthették a „Tele van a két kezem boldogsággal” című filmet., majd este 7-től Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész és Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ad koncertet a Miskolci Egyetem díszaulájában.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában