Ünnepeltek

2023.11.05. 20:38

Égett a görög tűz a miskolci városházán

Miskolc - A görög nemzeti ellenállást ünnepelték.

Répássy Olívia

Fotó: Ádám János

1940. október 28. volt az a nap a görög történelemben, amikor a fasiszta Olaszország megtámadta Görögországot. Koranisz Laokratisz, az országos görög nemzetiségi szószóló mesélte el az egész történetet. "Egy éven át tartott az olasz-görög háború, ami azzal végződött, hogy kiűztük hazánkból az olaszokat. Ezután azonban a németekkel és a bolgárokkal harcoltunk három éven át. Felszabadulásunk után az angol udvar vissza akarta hozni a királyságot. Ekkor tört ki polgárháború a demokráciáért – mondta, majd megköszönte, hogy az összes konfliktus közben Magyarországra menekülő honfitársaikat befogadtuk. – Olyan otthon fogadott bennünket, ahol hetven év alatt görög ajkú magyarokká válhattunk."

A görögök példát mutattak Európának

Agárdy Bendegúz Szpirosz, a Görög Intézet vezetője elmondta, most a görög nép arcát ünneplik. "Október 28-án őseink nemet mondtak a leigázásra. Mi már szerencsések vagyunk, hogy Magyarországra születtünk, itt egységben tudunk dolgozni, és pozitív hatással vagyunk a környezetünkre."

Ignácz Dávid jegyző szerint kettős ünnep ez. "Nyolcvanhárom évvel ezelőtt a görög nép példát mutatott Európának, megvívták háborújukat. Tizenöt éve pedig az itt élő görögök köszönetet mondtak Miskolcnak a Torontáli utcánál található emlékművel. Ez is bizonyítja, hogy Miskolc egy befogadó város, kilenc nemzetiségi önkormányzat működik itt" – mondta, majd hozzátette, nagyszülei is befogadtak egy görög családot annak idején.

Tüzes görög tánccal is ünnepeltek

Klikas-Katsios Sokratis, a Miskolci Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, az emlékmű állításakor még nem gondolták, hogy minden évben legalább két alkalommal tartanak majd ott megemlékezést. "Most eljött az a pillanat, amikor egy emlékplakettet is át tudunk adni a vendégeknek, a leszármazottaknak és a jelenlévőknek."

Tsorbatzoglou Orestis, a Debreceni Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke pedig annak örült, hogy már másodszor hívták meg az ünnepségre. "Egy szerető közösséget találtunk Miskolcon. Reméljük, ezt a hagyományt jövőre is folytatni fogjuk."

A megemlékezés hivatalos része után a Manolisz Glezosz görög nyelviskola diákjai és a Helidonaki Görög Hagyományőrző együttes lépett fel, majd görög táncház következett, amihez a zenét a Mythos görög zenekar biztosította.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában