Öröm

2023.10.31. 15:35

Halloween labrador kölykökkel

Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség.

Boon.hu

Ünnep kutyáéknál

Alapítványunknak tíz labrador kölyke született szeptember elején. A nagyon aktív csapat most lett hét hetes és egy „dermesztő” halloweeni meglepetéssel állt elő - tájékoztatott Berta László, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs vezetője.

Sok örömet szerez

Dongó, Darázs és testvéreik sok örömet okoznak. Törökbálinton van az otthonuk, ahol egy hatalmas kertben töltik a napjuk nagy részét. A közös játék főleg kergetőzésből, birkózásból, fül- és farokhúzogatásból áll a kutyajátékok buzgó használata mellett. A személyiségjegyek ekkor már megmutatkoznak, ki a dominánsabb, ki a visszahúzódóbb. Jellemző az is, hogy aki a legtovább bírja az ébrenlétet, az megpróbálja felkelteni a már alvó testvéreit. Ezúttal a Halloween szereplőivel keltek birokra. Mindenféle anyagú és formájú tárgyakat kínálunk nekik játékra, hogy ismerkedjenek velük, például kulcsot is. Ez azért fontos, mert feladatuk lesz a későbbiekben a leesett kulcs feladása vagy megkeresése látássérült gazdájuknak. Amikor a kölykök kijátszották magukat és elfáradtak, akkor egymás után kidőlnek és mindenféle lehetetlen testhelyzetben alszanak el. 

 

Minden saját születésű almunkat egy kezdőbetűvel jelöljük, így lettek Dongóék a D betűs alom. A kiskutyák nyolchetes koruk után kerülnek kölyöknevelő családokhoz, ahol egyéves korukig nevelkednek. Önkénteseink mellett boldog gyerekkoruk van, és közben megismerkednek a világgal, ebben az időszakban alapítványunk szakemberei nagyon sokat segítenek a kölyöknevelőknek, hogy a kutyák szépen fejlődjenek. Ezután kiképző kollégáinkhoz kerülnek, akik vakvezető kutyákat képeznek belőlük. A következő időszak roppant izgalmas, hiszen megismerkednek látássérült gazdáikkal, elkezdik együtt gyakorolni a közlekedést. Körülbelül 2 éves koruktól együtt fognak élni, segítik őket a mindennapokban és igazi társakká válnak.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?

Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. Sokan várakoznak hű társra alapítványunknál. A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több mint 5 millió forint. Ez az időszak körülbelül 10 év, amelynek összes költsége: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (ennek 1,5 millió forint a munkadíja), gazdi képzése; átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat és így tovább. Így lesz a tíz év összes költsége több mint 5 millió forint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában