Népdalgála

2023.10.08. 13:09

Hagyományt és közösséget ápolt, aki fellépett ma a miskolci Művészetek Házában (fotók)

Megrendezték az I. Miskolci Népdalgálát a Művészetek Házában vasárnap délelőtt.

Répássy Olívia

Fotó: Ádám János

Huszonhárom produkciót láthatott a közönség, közülük nyolc szólót és tizenöt kórust a színpadon. Az I. Miskolci Népdalgálán néptáncosok is kaptak helyet a fellépők között. Veres Pál miskolci polgármester köszöntötte a résztvevőket. 

"Kétszer is örömteli az, ha a dal sok szívet tesz testvérré, baráttá. A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem például a kalandvágy győzelme a lustaságon. Közösséget, barátságot és lélekben energiát érzek önöknél. Példát mutatnak a fiataloknak abból, hogyan kell megélni az életet. Aki érti a dal értékét, az nem lehet elkeseredett – mondta a polgármester, aki beszélt a Salkaházy-támogatásokról is. – A covid és az energiaválság után örülünk, hogy végre újra tudunk adni. Önök igazán megérdemlik, hiszen önök tanították szépre és jóra a következő generációkat."

 

Mindannyiuk örömére énekelnek

Farkas Attila, a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetségének elnöke elmondta, nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással nyugdíjas közösségeik. 

A népdaléneklés kultúránk művelése, óriási érték, amit a jövőnek is át fogunk adni. Kodály mondta, hogy a zene közösséget összetartó ereje határtalan.

Lukács-Pete Mária, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke megnyitó beszédében elmondta, a rendezvény célja, hogy erősítsék közösségüket, valamint bemutassák, hogy a magyar népdal szép, Bartók szavaival egyetértve. "A nyugdíjasok itt magas színvonalon ápolják a népzenét. Hatvanon-hetvenen túl mertünk nagyot álmodni, és létrehozni ezt a gálát."

A közönség is közösen elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt, majd az előadás a szinvavölgyisek táncával kezdődött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában