Gondolta volna?

2023.10.28. 10:04

Ez történik tizennégy hónap után az Ellipsum fürdővel

Több mint egy éve zárva tart az annak idején nagy reményekkel megépített fürdőkomplexum.

Szaniszló Bálint

Tisztul a kép?

Fotó: Ádám János

Korábban senki sem gondolta volna, hogy 2022. október 3-a fekete betűvel lesz beleírva Miskolc történetébe. Ezen a napon jelentette be a Miskolci Fürdők Kft., hogy "a mindenkit sújtó energiaválság és infláció: a magas gáz és villamos áram árak kemény döntések meghozatalára kényszerítette a társaságot." Ez azt jelentette, hogy határozatlan ideig bezárt a Miskolctapolca Barlangfürdő, a Selyemréti Strandfürdő és az Ellipsum Élmény és Strandfürdő. 
Az Ellipsum esetében az indok az volt, hogy a fürdőkomplexum kivitelezője folytatja a korábban megkezdett garanciális javításokat. 
Időközben a fürdők újranyitottak, de az Ellipsum - jó egy esztendő elteltével - még mindig zárva tart.

Elhúzódó munkák 

A Boon.hu több alkalommal is beszámolt arról, hogy a 2021-ben átadott komplexum generálkivitelezője egy kivételével a medencéket visszabontotta az aljzatbetonig, majd újraburkolták azokat. A munkálatok azonban jelentősen elhúzódtak, egy tavaly októberi információ szerint a garanciális munka befejezésének várható dátuma december 31-e volt.  

Idén nyáron is érdeklődtünk a miskolci városháza sajtó osztályától, hogy mikor és milyen módon várható az Ellipsum Élményfürdő kinyitása. A válaszól akkor ez derült ki: "A garanciális hibák nagyrészét a fürdőben található 7 darab medence burkolatának cseréje tette ki. A bontási szakasz időigénye a szokásosnál is hosszabb volt. A medenceburkolatok bontásánál független építésügyi minőségellenőrző szakértő, illetve a gyártó minőségellenőrző szakértője is vizsgálatokat folytatott. A bontást követően az új burkolat alatti felület előkészítése természetesen több időt vesz igénybe, mint egy új építésű medence esetében. Sajnos a munkálatok ideje alatt további garanciális körben kezelendő hibára derült fény. Ezek javítása tovább növelte a munkálatok idejét. A már ismert gépészeti hibák javítása az építési munkálatokkal párhuzamosan megtörtént, de több fürdőgépészeti egység javítása, beállítása, működésének visszaellenőrzése csak vizes próbával oldható meg."  

Fehér füst szállt fel 

Aztán Veres Pál, Miskolc polgármestere több alkalommal is szót ejtett arról, hogy a garanciális javítások befejeződésével a városvezetés és a Miskolc Holding Zrt. egyeztet az újraindulás pénzügyi alapjainak megteremtéséről. Nem kis dologról van szó, hiszen eddig nem sikerült nyereségesen üzemeltetni a fürdőkomplexumot, a veszteségek legalább százmilliós nagyságrendet, vagy annál is többet érhetnek el éves viszonylatban.  

A jó hírt jelentő fehér füst képletesen október 27-én este szállt fel, amikor Veres Pál Facebook-oldalán tette közzé ezeket a mondatokat: "December 1-én újra kinyit az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő Miskolctapolcán. Szeretettel várjuk a miskolciakat és a városba érkező vendégeket is a fürdőbe." Ez azt jelenti, hogy sikerült biztosítani az anyagi feltételeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában