Kultúra és gasztronómia

2023.10.02. 08:00

Cigánd az élő hagyományok városa

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az apróbéles kultuszára szervezett fesztivált.

Finomságok a cigándi asztalon

Fotó: BSZA

 Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Cigándi Bélesfesztivált a hétvégén. A kulturális és gasztronómiai programokkal tarkított rendezvény egy hagyományos, lekvárral, túróval, vagy káposztával töltött sütemény kultusza köré szerveződik.

Bánné dr. Gál Boglárka
Fotó: BSZA

 Ezt az élő hagyományőrzést emelte ki nyitó beszédében Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke is aki úgy fogalmazott: Cigánd élen jár a kulturális örökség megőrzésében, sok jó ember dolgozik azon, hogy minél több hagyományos értékkel gazdagodjon a település. Részben erre alapozzák a jövőt is, hiszen a Bodrogközi Múzeumporta, a fesztivál mind vendégcsalogató és hűségesen őrzik a cigándiak a néptanító-helytörténész, Kántor Mihály szellemi örökségét is - mondta. Hozzátette: mindennek hozadéka, hogy a helyben élők településükön is képzelik el a jövőjüket, amivel hozzájárulnak a vármegye tervéhez, mégpedig ahhoz, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megtartsa lakosságát – közölte a közgyűlési elnök.

Egymilliárd forint csak idén

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a dokumentáltan 734 éve létező település mindent megtesz azért, hogy élő legyen a hagyomány. Amellett, hogy szépen fejlődik is a város, hiszen csak ebben az esztendőben egymilliárd forintot sikerült olyan életminőséget javító beruházásokra költeni, amelyek segítenek nemcsak helyben tartani a lakosságot, hanem visszahívni az elköltözötteket is – jelentette ki a honatya. 

Dr. Hörcsik Richárd
Fotó: BSZA

Idén avatták fel az új tanuszodát, megújult a helyi általános iskola, és számos belterületi utat is sikerült rendbe tenni – sorolta. Csáki Balázsné a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete arról számolt be, hogy az intézmény munkatársai milyen sokat dolgoztak azon, hogy az a gazdag hagyomány, amit a Bodrogköz és Cigánd kínálni tud, minél több helyre eljusson. Oláh Krisztán, a város polgármestere kérdésünkre elmondta: a múzeumporta dolgozói, valamint számtalan önkéntes egész évben rengeteg apróbélest süt, amelyekkel az ország különböző területein rendezvényeken kínálják az embereket. Megjegyezte: nemcsak ők viszik el a süteményt, hanem minden esztendőben komoly látogatottságnak örvendenek a cigándi rendezvények, valamint a porta kiállításai is, ahol szintén meg lehet kóstolni a helyi apróbélest. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában