Átadták

2023.09.27. 15:01

Új labort kapott a Miskolci Egyetem

Korszerű, 21. századi ívhegesztési laboratóriumot avattak szerdán a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának (ME-GEIK) Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetében.

Soós Péter

Fotó: Ádám János

Az átadóünnepség nyitóbeszédében Prof. Dr. Horváth Zita rektor elmondta, ez az ipari együttműködés szép példája. „Jó helyre került a laboratórium. Nem könyöradományt várunk, hiszen az itteni kutatók fejlesztési tevékenységgel tudják viszonozni”– hangsúlyozta, utalva arra, hogy a Müncheni Alkalmazott Tudományok Egyeteme szaktudással, két cég – a Fronius és a Froweld Kft. – pedig eszközökkel járult hozzá az ívhegesztő kialakításához.
Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, az ME-GEIK dekánja ugyancsak azt mondta, a vállalati, ipari és a többi szereplővel még szorosabbra fűznék a viszonyukat, ezért nemrégiben már elindítottak egy szervezetfejlesztési projektet az egyetemen. Hozzátette: az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetben a nemzetközi hegesztőképzés már működik, tíz olyan szakirányú képzésük van, mely ipari kezdeményezésre jött létre.

Az intézet igazgatója szerint az egyetem Miskolcra költözésekor is fontos és kiemelkedő volt a hegesztés tudománya, melyet azóta továbbfejlesztettek. Dr. Lukács Zsolt úgy fogalmazott, a terület megköveteli a gyakorlati ismereteket is, ehhez járul hozzá a labor.
Prof . Dr. Gerald Wilhelm, a müncheni egyetemről érkezett, s a Miskolci Egyetem díszdoktoraként megköszönte az itteni dolgozóknak, hogy részt vettek a laboratórium megépítésében. „Új technológiai megoldásokhoz az elméleti és a gyakorlati tudás ötvözése vezet, mi erre törekszünk itt és Németországban is. Ma az ilyen törekvéseknek a gyümölcsét mutatjuk be.”
A Froweld Kft. cégvezetője, Kovács József kiemelte, duplán örül, hogy az eszközökkel hozzájárulhattak a fejlesztéshez, hiszen ő is itt tanult, így végre visszaadhatott valamit.
Dr. Gáti József elnök elmondta, az idén tízéves Magyar Hegesztési Egyesület a száz éve alakult hegesztési egylet jogutódja. „A szakemberek ismereteinek átadása elősegíti az innovációt” – vélekedett.
Az átadást szakmai előadások és gyakorlati bemutatók követték.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában