Hat témában

2023.09.05. 16:17

Pályázati források nélkül nehezen tudnának működni a civilek

A civil szervezeteknek számos szeptemberi és októberi határidőt érdemes most észben tartania.

Nagy-Hankó Krisztina

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület tartott sajtótájékoztatót reggel

Fotó: Ádám János

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ mozgalmas időszak előtt áll. Közelgő eseményeikről sajtótájékoztatón számoltak be kedden Miskolcon, az Aranykorona Történelmi Étteremben.
A tájékoztatón hat témát is érintettek, elsőként egy éppen folyamatban lévő és már hagyományosnak mondható eseménysorozatról beszélt Palik Zoltán, az ERKE szakmai vezetője. Immár kilencedik alkalommal szervezték meg a Civil Véradást vármegyénkben. A Civil Véradás egy országos kampány része. Az ERKE Civil Közösségi Szolgáltató Központként kapcsolódott a programhoz. A napokban négy napon keresztül öt helyszínen várják a véradókat: Miskolcon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Szirmabesenyőben. Azt szeretnénk, ha a vármegyében működő közel 3900 egyesület, alapítvány tagjai, önkéntesei, munkatársai szép számmal jelennének meg a véradásokon. Az összes helyszínen együttesen 120-140 véradóra számítanak – tudatta a szakmai vezető.

Új helyszínen, felfrissült programokkal

Hetedik alkalommal szerveznek Civil Napot, amely idén szeptember 23-án 10 és 18 óra között lesz, ezúttal új helyszínen, a Csengey-kertben. A Kapuzörgető néven ismert rendezvényen a civil szervezetek megmutathatják magukat. Ezentúl pedig kulturális- és gyermek programok színesítik majd a napot. De lesznek interaktív előadások is, például olyan fontos témában, mint a „Hogyan pályázzunk?” - hangoztatta Palik Zoltán.

Logó- és szlogen pályázatot hirdetnek

Olyan terveket várnak, amelyek kifejezik, hogy a civil szerveződések (civil társaságok, egyesületek és alapítványok) jobbá teszik az életünket és a világunkat. A logót és a szlogent a vármegye civil közösségeit népszerűsítő, támogató események, kampányok során fogják felhasználni – emelte ki a szakmai vezető. Pályázhatnak egyének vagy csapatok is. A pályamunkákat szeptember 20-án 24.00 óráig várják. A közönségszavazatok alapján megállapított nyertes logó és szlogen alkotóját jutalomban részesítik. A beérkező pályamunkákat a „Kapuzörgető” Civil Nap keretében szeptember 23-án a Csengey-kertben mutatják be – hangsúlyozta Palik Zoltán. Ezt követően az alkotások megtekinthetők lesznek az erke.hu, illetve a borsodicivil.hu honlapról elérhető online felületen. A közönségszavazás szeptember 23-án indul és október 24-én zárul.

Magas a sikerarány vármegyénkben

A Miniszterelnökség által biztosított forrásból megjelent a Városi Civil Alap 2024. évre szóló pályázati felhívása. A támogatási keret idén 4,8 milliárd forint. A pályázati felhívás tartalma módosult a korábbi évekhez képest – mondta a szakmai vezető. Hozzátette: új támogatási elemként jelent meg az egyesületek, alapítványok rezsi, foglakoztatási, ügyviteli és egyéb működési kiadásainak támogatása. A korábbiakkal azonos módon lehet pályázni ingatlanvásárlásra, - felújításra; illetve a gépjármű beszerzésre. A pályázatokat 2023. október 2. 12 óráig lehet benyújtani. Ahogyan a korábbi években, úgy idén is szerveznek tájékoztató rendezvényt a pályázók számára szeptember 13-án,  délelőtt 9 és 11:30 között. A „CIVIL INFO – NEA 2024” miskolci előadásán, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársaitól lehet informálódni.
Palik Zoltán felhívta még a figyelmet arra, hogy idén – szeptember 30. helyett – október 2-án éjfélig kell regisztrálniuk magukat azoknak a szervezeteknek, amelyek 2024-ben először szeretnének SZJA 1 százalék felajánlást fogadni. Azok a korábban még nem regisztrált civil szervezetek tudnak most bejelentkezni, amelyeket a bíróság 2021. december 31. előtt vett nyilvántartásba. A nyomtatványt elektronikus úton kell benyújtani a NAV felé.
További információ a fontos tudnivalókról a www.borsodicivil.hu weboldalon érhető el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában