Miskolc és Tampere

2023.09.08. 20:21

Kiállítással és különleges zenei vetítéssel is emlékeztek a 60 évre - videóval

Tampere és Miskolc testvérvárosi kapcsolata hatvan évvel ezelőtt kezdődött. Ezt ünnepelte a város két programmal is.

Répássy Olívia

Kiállítás nyílt Tampere és Miskolc testvérvárosi kapcsolata kezdetének 60. évfordulója alkalmából

Fotó: Ádám János

A városháza aulájában kiállítást nyitottak meg péntek délután, ami két miskolcinak, Breitenbach Józsefnek és Ruprecht Antalnak állít emléket. Ők szívükön viselték a finn-magyar barátságot és a testvérvárosi kapcsolatot. Veres Pál polgármester köszöntő beszédében elmondta, munkájukért ma is hálásak vagyunk. "Feladatunknak tartjuk, hogy emléküket megőrizzük. A kiállítás anyagát gyermekeiktől kapott hagyatékukból válogatta össze Kapusi Krisztián történész és Kákóczki András művészettörténész, a Herman Ottó Múzeum munkatársai. Büszke vagyok a hatvan éves finn-magyar barátságra, ez a legrégebbi testvérvárosi kapcsolat Miskolcon. Kívánom, hogy ez a barátság még sok évtizeden keresztül maradjon fenn" – zárta beszédét Miskolc város polgármestere.

Tampere alpolgármestere most először járt városunkban

Matti Helimo elmondta, nagyon boldog, hogy éppen most látogatott ide először.

"Örülök, hogy ebből a jeles alkalomból jöhetek el testvérvárosunkba, Miskolcra, és annak is, hogy megismerhetem azt a két hagyományápoló miskolcit, aki kapcsolatainkért sokat tett. Nemcsak városaink vezetői ápolnak jó barátságot egymással, hanem baráti köreink és evangélikus egyházközségeink tagjai is. Régóta folyik szakmai együttműködés mindkét ipari múlttal és műszaki egyetemmel rendelkező város között, ami a kultúrát és az oktatást egyaránt érinti" – mondta a politikus.

Tenho Takalo levele

Farkas Tamás, a Miskolci Magyar-Finn Baráti Kör elnöke elmondta, Breitenbach és Ruprecht hagyatékát húsz papírdobozban adta oda a család a szervezetnek. 

"Nagy hiba lett volna veszni hagyni a félévszázados gyűjteményt, ami könyvekből, fotókból és személyes tárgyakból állt. Én magam a nyolcvanas évek óta vagyok tagja a baráti körnek, akkor ötven fő volt a taglétszám, most a fele, 2001-től vezetője is lettem" – mondta az elnök, majd felolvasott a finn Tenho Takalo leveléből, ami szintén megtalálható a tárlaton: "Talán közismert tény mindkét városban, hogy Miskolc volt az együttműködés kezdeményezője. Az első erről szóló levél egy miskolci finnbaráttól, Tauszig Máriától érkezett Tamperébe 1962-ben."

 

A különleges zenei vetítés

Koncert és mozi egyben, mint régen, mikor még a némafilmek mellett megszólalt a zongora. Itt más hangszerekkel, de élő koncertet adott a meghívott finn együttes, hiszen a We Runed – Shortsongs from North című alkotást Tommi Kainulainen rendező és Anne-Mari zeneszerző készítette. Az ünnepségen felszólalt Finnország budapesti nagykövete, Pertti Anttinen, aki elmondta, Tampere és Miskolc volt az első, amelyik aláírta a testvérvárosi egyezményt, kihasználva az idők változását, 1963-ban. 

"1959 után elődeink felújították a finnugor kongresszusok hagyományát. Ekkoriban kezdődött az együttműködés, amit meg is pecsételtünk. Az együttműködés időről időre változik, ma a legfontosabb kérdések közé tartozik a digitalizáció és az okos város témaköre. Biztos vagyok abban, hogy számos új együttműködési terület körvonalazódik most is. Gratulálok az évfordulóhoz – mondta, majd magyarul tette hozzá: "Nagy öröm itt lenni."
A Zukor-teremben, csütörtök este bemutatott produkció Tampere ajándéka volt Miskolcnak.

 

Milyen város Tampere?

Tampere Finnország déli részén található, a wikipédia szerint 2011-ben 223 292 lakosa volt, az elővárosokkal együtt 330 711 fő. 2014-ben Tampere volt a harmadik legnépesebb város Finnországban Helsinki és Espoo mögött. 173 kilométerre fekszik Helsinkitől, és vonattal másfél, gépkocsival 2 óra alatt érhető el.  A Tampere–Pirkkala repülőtér az ország harmadik legforgalmasabb repülőtere, amely évente 200 000 utast szolgál ki.

 

Tampere két tó, a Näsijärvi és a Pyhäjärvi közé ékelődik be. Mivel a két tó vízszintje mintegy 18 méterrel eltér, az őket összekötő Tammerkoski vízesés fontos energiaforrás volt a történelem folyamán. Ipari múltja miatt Tamperét szokták „Finnország Manchestere” néven emlegetni, van, ahol pedig azt olvastuk, hogy (nem csak) a szaunák városa
Elsősorban a textil- és acéliparról volt ismert, de ezek helyét az 1990-es években a telekommunikáció és információtechnológia ipara vette át. 

 


Ma több high-tech cég központja. Emellett hagyományos iparágakban tevékenykedő vállalatok is megtalálhatóak, például a Metsä-Board-Tako papírgyár a városközpontban, a Bronto-Skylift vagy a Glaston gépgyár.
Két jégkorongcsapata a Tappara és az Ilves. Mindkettő Finnország legsikeresebb csapatai közé tartozik. A futball is egyre népszerűbb, a város csapata, Tampere United, megnyerte a 2001-es finn bajnokságot.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában