Befőzésidő

2023.09.21. 14:00

Itt az ideje bespájzolni télire! - Körkép a Búza téri piacon

Ilyenkor ősszel igyekszünk minél több ízt bespájzolni és elraktározni télire, fagyasztva, darálva, őrölve, befőttnek, savanyúságnak, minden formában. A Búza téri piacon sétálgatva a háziasszonyokat és az árusokat kérdeztük, hogy hogy állnak és hol tartanak ezen munkálatokkal.

Póczos Nikolett

Egy kis böngészés az áruk között

Fotó: Lang Róbert

A piacon a paprika, paradicsom, uborka, hagyma, szilva kínálat mellett megjelentek az almák és a burgonyák, káposzták is, különböző kiszerelésben. Az árusok szerint a legpraktikusabb az öt kilogrammos kiszerelés a burgonyából, hiszen azok a családok, akik nem rendelkeznek megfelelő tárolókapacitással, még ők is szívesebben vásároknak ilyen mennyiségű zöldséget, mert pár főzés alkalmával fel tudják használni, anélkül, hogy kicsírázna és még sem kell minden nap a piacra menniük érte.

Savanyúságban gondolkodik 

Varga Irma már túl van a szilva befőzésén, bár idén már más gyümölcsöt nem is fog berakni, mert nagyon drágának találja a cukor árát.

Még egy pár üveg lecsót fogok készíteni, de nem télire, csak pár üveggel, amíg kitart, mert nagyon szeretem és még almaparikára vadászok, melyből az imént láttam hatszázötven forintos kilónkénti áron, azt savanyúságnak fogom eltenni

 - mondta. 

Készül a paprikakrém

Az egyik árus szerint a vevők a lecsó alapanyagokat, a paprikát, a paradicsomot és a hagymát keresték leginkább, almát és burgonyát eddig csak fogyasztásra vásároltak, majd ezután következik a nagy tételbe történő vásárlás, mert tapasztalataik szerint a családok még el voltak foglalva eddig az iskolakezdéssel. 

Már csak a só hiányzik

Telepi Marianna most a paprikák között válogat, mert zöldségkrémet szeretne készíteni.

A mi családunkban a darált paprika vált be, ami évek óta a legjobb és legfinomabb ételízesítő, télen-nyáron. Olyan ízt ad az ételeinknek, mintha most hoztam volna a zöldségeket a kertből, pedig kertem sincs

 – mondja mosolyogva. Véleménye szerint ez az általa nagyon kedvelt ítesítő, érett kápia paprikából a legfinomabb, bár azt tapasztalta, hogy elkezdett az ára egy időben lefelé menni, de most újra növekvőben van, és hétszáz forinttól indul újra a kilónkénti ára. Bár hozzá már csak sóra lesz szüksége.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában