Nő a forgalom

2023.08.12. 15:30

Kenyérre, húsra (is) költik a Szép-kártyát

A szálláshelyek, éttermek lobbijával is számolni kell, melyek egyelőre némileg vesztettek a kártya felhasználhatóságának bővítésén.

Soós Péter

Sokat dobott a boltok forgalmán a Szép-kártya felhasználhatóságának bővítése

Fotó: Bencsik Ádám

A kormány döntése értelmében augusztus 1-jétől december 31-ig korlátlanul van lehetőségünk Szép-kártyánkkal fizetni hidegélelmiszerért a boltokban is. Az első tapasztalatokról kérdeztük az egyik hazai lánc vezérigazgatóját. 

Tóth László érdeklődésünkre friss adatokkal szolgált (szerda estével bezárólag könyvelték el péntekig a tranzakciókat – a szerző). Elmondta, a számokat nézve megindultak a szépkártyás-vásárlások, ismerik az újítást és ki is használják azt a vásárlók. 

„A forgalom 3-4 százalékát teszik ki ezek a tranzakciók, bátrabban költekeznek az emberek, és a forgalmunk is bővült ezáltal. Alapélelmiszerekre költik, és a hétvégeken még többen vásárolnak” – összegzett az Unio-Coop Zrt. vezérigazgatója.

Örülnek neki 

Hozzátette, bár jósolni nem szeretne egy esetleges további növekedést illetően, bízik benne. Emellett közeleg az iskolakezdés is, így az üdülések nagy részén – szállásokra, éttermekre ott is tudják használni a kártyát – a családok már túl vannak. „Örülnénk persze, ha a jövő év elejétől is így maradna a rendszer” – árulta el Tóth László. Ez azonban összetett kérdés, mivel szociálpolitikai döntés volt a kormány részéről, de a szálláshelyek, éttermek lobbijával is számolni kell, melyek egyelőre némileg vesztettek a Szép-kártya felhasználhatóságának bővítésén. 

Önkiszolgáló kasszáknál (még) nem 

A Lidl honlapján közölte, élelemvásárlásra náluk is használhatják a három bank által kibocsátott Szép-kártyájukat a vásárlók, azonban nem áll módunkban elfogadni azokat alkoholos italok és nem élelmiszertermékek (például tartós fogyasztási cikkek, textíliák, tisztító- és mosószerek, kozmetikumok, újságok, papíráru, ajándékkártya) esetében. Kérik, hogy ezeket a termékeket fizetésnél válasszák külön, megkönnyítve ezzel a kasszázási folyamatot, majd azokat bankkártyával vagy készpénzzel fizessék ki. A német diszkontáruház-lánc weboldalán arra is felhívta a vevők figyelmét, hogy ez a fizetési mód önkiszolgáló kasszáiknál nem lehetséges. 

A Búza téri piacon ottjártunkkor egyetlen hentesüzletet találtunk, ahol ki volt írva, hogy Szép-kártyával is fizethetünk, de az eladó elmondása szerint ez náluk nem újkeletű, már augusztus előtt is élt ez az opció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában