Figyelem!

2023.09.13. 17:30

Hidegfront vet véget az őszi kánikulának

Bár már eltelt szeptember első harmada, továbbra is 27 és 30 Celsius fok közötti csúcsértékeket mérhetünk Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Utánajártunk, meddig tarthat a nyár, illetve kiknek és mire kell figyelniük a tartós, szeptemberi kánikulában.

Soós Péter

Ősszel is nyár van...

Fotó: Ádám János

Az év legforróbb napját élte át Anglia szombaton. A brit meteorológiai szolgálat adatai szerint a Heathrow repülőtéren napközben 32,7 Celsius fokot mértek. Ez az idei év eddigi legmagasabb nagy-britanniai hőmérséklete, még nyáron sem volt ennyire meleg az országban. Az intézet hangsúlyozta: ebben a hónapban még nem volt példa ilyen sokáig tartó hőségre Nagy-Britanniában. Márpedig ha a „ködös Albionban” melegrekordok dőlnek meg, az mindenképpen figyelemreméltó.

Megkerestük az Országos Meteorológiai Szolgálatot, várhatunk-e környékünkön melegrekordot, mennyire jellemző a 30 Celsius fok körüli hőmérséklet az év kilencedik hónapjában. 

Szeptember első dekádjában nem egyedi eset az ilyen meleg. Itt Miskolcon, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében egyébként a 30 fokot épphogy elérte az elmúlt napok hőmérséklete, 27-30 Celsius között alakultak a maximumok. Melegebb van 3-4 fokkal az ilyenkor szokásosnál, de azért szeptemberben szoktak még lenni ilyen értékek a napi átlaghőmérsékletet tekintve. Melegrekordok ugyanakkor nem dőltek meg

 – mondta Erdődiné Molnár Zsófia, a Miskolci Állomás meteorológusa. 

A szakember hozzátette, csütörtökön jön egy hidegfront, illetve egy hullámzó frontrendszer megy át felettünk a hét második felében. Ennek következtében több lesz a felhő, változékonyabbra fordul az idő, valamint a hőmérséklet is visszaesik néhány fokkal – egyelőre a maximumértékekben. Ugyanakkor drasztikus lehűlésre nem számíthatunk, 25 fok körüli vagy kevéssel az alatti hőmérsékletek lesznek a jellemzőek. 

Mindenkire hat 

Megkérdeztünk egy háziorvost is, a kései nyár kikre lehet a legnagyobb egészségügyi hatással, mire kell odafigyelnünk. 

„Elsősorban a szívbetegekre, hiszen vérnyomás-ingadozást okozhat, ők rosszul viselik a nagy meleget. Több betegem is inkább a hegyvidéket részesíti előnyben nyáron. A kánikula a cukorbetegekre is hatással van, mivel több folyadékot fogyasztunk, kevesebbet eszünk, de nekik be kell adniuk az inzulint, ez leviheti a cukrot. A frontérzékenyek idegesebbek lesznek, a koncentrációképesség csökken, több a baleset. Gyakorlatilag mindenkire hat” – sorolta Dr. Poncsák Csaba. A háziorvos azt mondta, mindenkinek megvannak a maga praktikái a melegebb napokon: folyadék az autóban, fejfájás-csillapító és front elleni tabletták stb.

Mindannyian ki vagyunk téve a hatásának, nem lehet teljesen kivédeni. Be kell kalkulálni, hogy aznap nyűgösebbek leszünk, legyen nálunk mindig gyógyszer és legyünk elővigyázatosak 

– összegzett Dr. Poncsák Csaba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában