Szüret előtt

2023.09.11. 07:00

A gazdák szerint ilyen lesz a szőlőtermés

Rövidesen kezdődik a szőlőszüret, így a tállyai gazdáknál érdeklődtünk, milyen termésre számítanak idén, illetve milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük.

Soós Péter

Fotó: MW

 Rózsa György Péter érdeklődésünkre elmondta, termelőként küzdelmes évet tudhat maga mögött. 

„Az átlagostól több volt a csapadék a vegetációs időben, így a gombabetegségek fokozatosan jelentkeztek. Nagyon nagy odafigyelést igényelt részünkről, hogy a szőlőt megfelelő egészségi állapotban tudjuk tartani. A konvencionális ültetvényeink nagyon szépek, bár többet költöttünk a növényvédelmi kezelésekre, mint tavaly, amely rendkívül aszályos esztendő volt. Ígéretes évjárat lesz ez. Van egy ökoterületünk, amely még nincs minősítve, de negyedik éve ökóban, bióban műveljük. Ott is felütötték a fejüket gombabetegségek, mind lisztharmat, mind peronoszpóra, pedig kisebb a termésátlag” – magyarázta a borász. 

Túl sokat esett az eső 

A szakember hangsúlyozta: aki meg tudta védeni a szőlőjét a betegségektől, annak az átlagos mennyiség terem, minőségben pedig bár nem kiemelkedő, de nagyon jó. Ezt meghatározza majd a szeptemberi időjárás is. A szüretet ők valószínűleg a hónap utolsó hetében kezdik el. A Butella Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa hasonlóan nyilatkozott az évadról, ami az időjárást és a betegségeket illeti. „Szombaton kezdjük szedni a pezsgőalapot. Betegségek szempontjából nem volt jó év, csapadékos és párás volt, szóval a gombabetegségek ellen fokozottan kellett védekeznünk. Közepes termésre számítunk mind a furmintból, mind a hárslevelűből. Az aszály nem kedvezett tavaly, most pedig a nedvesség miatt a betegségekre kellett odafigyelni” – mondta Sutkó Viktor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában