A kilátó fényei

2023.08.20. 21:36

Városi túrázók látogatták meg a születésnapos Avas kilátót - Fotókkal

Kilátó-60 címmel rendezett városnéző túrát és pikniket az Észak-Keleti Átjáró Egyesület Miskolcon.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

Augusztus 20-át városnéző sétával ünnepelte az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, az Avas kilátó születésnapja alkalmából, amelyet 1963. augusztus 20-án, éppen hatvan éve adtak át. A túrához bárki csatlakozhatott. A vállalkozó szellemű csapat a Kandia közből indult, ahol a kilátót ábrázoló makettekből rendeztek be kiállítást a kirakatokban. Ezt követően átkeltek a négysávos úton, a Lonovics József utcán mentek fel az Avasra és egy szűk sikátoron keresztül átmentek a Csáti sorra a Bortanyához. 

Aztán bementek az Avasi Református Temetőbe, a Latabár-kriptához. Majd kisétáltak a Pázmány sorra, ahol megnézték a Gályarabok emlékművét. Utána visszakanyarodtak a Latabár sorra és a Rácz sorra. 19 órakor, amikor a Horváth-tetőre értek, Fandl Ferenc színművésztől A vadember legendáját hallgathatták meg a résztvevők és válogathattak a kirakodó vásár darabjaiból. Az avasi kilátónál pedig, amely az útvonal végpontja volt, 19 óra 63 perctől gyülekező és nyomozós játék vette kezdetét. A sétát korábban online kvízjáték előzte. A kvíz eredményhirdetését fényfestéssel a születésnapos kilátóra, Miskolc ikonikus, jelképpé vált épületére vetítették ki 20 óra 23 perckor. Az időpontok az évszámokat szimbolizálták.

Makettkiállítással indult

„A mai sétánk egy rendezvénysorozat részeként szerveződik. Januárban fényfestéssel és kerekasztal beszélgetéssel indult az Avas kilátónál. Ezt követően volt a kilátóhoz kapcsolódó online kvízünk” – ismertette Darázs Richárd, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület elnöke. „A mellettünk, a kirakatban látható tárlat makettjeit két évvel ezelőtt a Miskolci Galériában tudtuk először kiállítani. Azóta több üzlet kirakatában megjelent a fő utcán, mint vándorkiállítás. Legutóbb a Leves étterem helyén volt rövid ideig. Ide, a Kandia közbe pedig egy héttel ezelőtt hoztuk át.”

„Augusztus 20-a nemzeti ünnep, amikor a Szent István királyunk által elindított újítási folyamatra emlékezünk. 1963. augusztus 20-án, hatvan évvel ezelőtt adták át azt a 72 méter magas avasi kilátót és tévétornyot Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján, ami manapság is használható. Bár ma éppen nem, mert felújítják, de ez örömteli. Ennél jobb születésnapi ajándékot, talán nem is kaphatott volna” – mondta a városnéző túra elején Kapusi Krisztián, a Herman Ottó Múzeum történésze, a szervező Észak-Keleti Átjáró Egyesület tagja.

Az Avas minimum 60 ezer éve fontos a miskolciaknak, hiszen már a középső paleolitikumban is élt itt neandervölgyi ember. Ez a magaslat jelentette a biztonságot és az információt, hiszen innen el lehetett látni akár az Alföldig is. A török időkben és a II. világháborús bombázások idején pedig a város jelentős része az Avason húzta meg magát és az értékeit oda vitte fel. Az Avas máig 300-400 éves pincéknek és borházaknak ad otthont, amelyekből több mint 900 található a hegyoldalban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában