Egy szűk hónap van szeptemberig

2023.08.05. 07:00

Így segítik a diákok iskolakezdését vármegyénkben is

A rászoruló családoknak településük önkormányzatán érdemes érdeklődni iskolakezdési támogatásról.

Detzky Anna

A tanszervásárlási dömping még ezután kezdődik, de akadnak már vásárlók a papírboltokban

Fotó: MW

Már csak szűk egy hónap van az iskolakezdésig, ami sok család számára anyagilag megterhelő időszak. A terheken próbál könnyíteni az állam, az önkormányzatok és a munkáltatók is, ugyanis ebből a három irányból érkezhet iskolakezdési támogatás az igénylőkhöz. Utánajártunk, hogy ez megyénkben, hogyan alakul.

A családi pótlék része

Az állam családi pótlék formájában járul hozzá a gyermekneveléshez, ami nevelési ellátásból és iskoláztatási támogatásból tevődik össze. Összege idén gyermekenként 12200 forinttól, 25900 forintig terjedhet, attól függően, hogy milyen családi körülmények közül kerül ki a nebuló. A nevelési támogatás a gyermek születésétől tankötelezetté válásának évében, október 31-ig jár. Ezt követően iskoláztatási támogatás lesz a neve, és a tankötelezettség időtartama alatt végig folyósítják az azt kérelmező szülők, gondviselők részére. Saját jogán az az ügyfél kérelmezheti a nevelési ellátást, aki a 18. életévét betöltötte, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, és iskoláztatási támogatásra való jogosultsága megszűnt – tudtuk meg a Kormányhivatal honlapjáról.

Taneszközre és ruhára

„A munkáltató a közoktatásban részt vevő gyermekre tekintettel a munkavállalónak kedvező adózási szabályok alá tartozó béren kívüli juttatásként adhat iskolakezdési támogatást. Az iskolakezdési támogatás tankönyvre, taneszközre, ruházatra használható fel. A juttatás csak papíralapon vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány formájában adható. Az utalvány a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Az iskolakezdési támogatásra való jogosultság fennállásáról nyilatkozatot kell tenni” – írja a kormany.hu.

Újrahasznosított táskák

Az egységes állami és munkáltatói juttatásokkal szemben, az önkormányzatok egyénileg dönthetnek arról, hogy adnak-e iskoláztatási, vagy beiskolázási támogatást, illetve, hogy ennek mekkora legyen az összege.

Korábban írtunk róla, hogy Miskolcon milyen feltételek mellett kérhető október 31-ig ilyen támogatás, amelynek összege 10 ezertől 30 ezer forintig terjedhet. Emellett a MiReHu Nonprofit Kft. iskolatáska újrahasznosítási akcióval támogatja a hátrányos helyzetű gyerekeket. A központjukba július 31-ig beérkezett kiszuperált iskolatáskákat kitakarítják és felújítják, valamint tanszerekkel töltik fel. Az adományozás részleteiről a szervezet weboldalán tájékoztatja az érdeklődőket.

Segítség a nyelvvizsgához

Vármegyénk más nagyvárosaiban is adnak iskolakezdési támogatást.

Tiszaújvárosban például a miskolci juttatáshoz hasonlóan ez 10 ezer forintos összeg gyermekenként, amelyet a 23. életévét be nem töltött rászoruló fiatalok kaphatnak meg évente egyszer. Ennek feltétele a 85500 forintnál, vagy gyám által nevelt gyermek esetén 91200 forintnál kevesebb egy főre jutó jövedelem a családban. Továbbá, hogy a gyermek és szülei, vagy törvényes képviselői egy éve folyamatos bejelentett tiszaújvárosi lakcímmel rendelkezzenek. A kérelmek benyújtási határideje a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatalnál szeptember 30., amit személyesen, postai vagy elektronikus úton lehet megtenni – tájékoztat a város portálján a tiszaújvárosi önkormányzat.

Kazincbarcikán beiskolázási támogatással és nyelvvizsga támogatással is segítik a hátrányos helyzetű tanulókat. Ezeket a juttatásokat 2 fős család esetén 240 ezer forintos, 3 fős család esetén 295 ezer forintos, 4 vagy többfős család esetén 345 ezer forintos jövedelemhatárig lehet kérelmezni. A beiskolázási támogatás összege egy fő diák számára 20 ezer, kettőnek 25 ezer, háromnak, vagy többnek 30 ezer forint. A 30 ezer forintos nyelvvizsga támogatás, a közép-, vagy felsőfokú nyelvvizsga megszerzésétől számított 1 éven belül igényelhető. A kérelmeket november 15-ig kell benyújtani a Kazincbarcika Polgármesteri Hivatalának Szociális Osztályához. – olvasható a kolorline.hu-n.

Minden igénylő kap

Néhány kistelepülés esetében is tudakozódtunk, hogy hogyan segítik az iskolakezdést.

- Minden évben egyszeri 8000 forint iskolakezdési támogatást nyújtunk azoknak a rászoruló tanévkezdő óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, akiknek a szülei ezt igénylik. Ebbe a körbe az első diplomájukat megszerző egyetemi hallgatókat is bevontuk. Az igényléseket szeptember 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz – mondta Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere. - Mivel sok fiatal család költözik hozzánk, ezért évről évre nő a gyereklétszámunk. Tavaly 52 általános korú gyermek élt a településen, amely a lakosságnak majdnem 10 százaléka. A szülők számára az iskolai tanszerek beszerzése a legnagyobb költség és ehhez jön még hozzá a kisdiák ruhatárának felújítása is.

- Tanulónként 10 ezer forintot biztosítunk 18 éves korig iskolakezdési támogatásként az azt igénylő családoknak. Ehhez jövedelem és iskolalátogatási igazolást kell benyújtani, illetve megvizsgáljuk a szociális helyzetet is. Viszont általában nem szoktuk elutasítani a kérelmeket - fejtette ki Ötvös Béla, Izsófalva polgármestere. - Ehhez a Rudabányai Közös Önkormányzati Hivatal Izsófalvai Kirendeltségének 6-as számú irodájában szükséges benyújtani a megdelelő dokumentumokat 2023. szeptember 7. 15 óráig. Településünkön a gyermeklétszám stagnál, vagy inkább növekszik, köszönhetően a színvonalas általános iskolánknak. Úgyhogy az iskolakezdési támogatás lehetősége egyre több diákot érint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában