Jó hír

2023.08.12. 16:08

Nyúlgátakat még építenek, ha szükséges

Az országban még mindig közel 200 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométer még mindig a legmagasabb készültség.

Boon.hu

Árvíz a Sajón

Fotó: Bujdos Tibor

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint a Dráva folyón levonuló árhullám augusztus 11-én a kora délutáni órákban tetőzött Drávaszabolcsnál 586 centiméteres vízállásnál. A védekezésben résztvevő vízügyes szakemberek a helyszíneken fokozott figyelőszolgálatot látnak el, a töltések mentén kialakuló kisebb árvízi jelenségeket folyamatosan kezelik, szükség esetén beavatkoznak. 

Az országban még mindig közel 200 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométer még mindig a legmagasabb, III. fokú készültség. Jó hír, hogy a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása. A Rába felső szakaszokon mindenhol apad. A folyó Győrnél a tegnapi napon, a délelőtti órákban tetőzött 435 centiméteres vízállással, készültséget nem kellett elrendelni. A Mura vízgyűjtőjén a következő hat napban jelentős esőre nem lehet számítani, folytatódik az apadás. 

A Dráva vízszintje a teljes hazai szakaszon csökken.  A folyó tetőzése a védekezési szakaszon – Drávaszabolcs térségében – is megtörtént, így már ezen a szakaszon is lassú apadási folyamat indult el. Mivel a drávasztárai szakaszon a készültséget mérsékelni lehetett, a helyi védelemvezetés a felszabadult vízügyes kollégák egy részét átvezényelte a drávaszabolcsi szakaszra.

Nem állhat le a munka

Fontos kiemelni, hogy a lassú tetőzést követően sem állhat le a munka, hiszen a hatalmas víztömeg miatt kialakultak árvízi jelenségek, mint például buzgárok, felpuhulások. Ezeket a vészőrök minden esetben megjelölik, figyelemmel kísérik. Amennyiben az értékelést követően szükségessé válik, úgy beavatkozással védekeznek a jelenséggel szemben.  

A szükséges helyeken a védképesség biztonságos fenntartása érdekében nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása/elzárása megtörtént. Az árvízhelyzetből adódó élet- és vagyonbiztonság a védvonal mentén nincs veszélyben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában