Beázott

2023.08.08. 17:35

Újra vizesek lettek az utasok az MVK járatán - videóval

Korábban alulról kaptak jókora vizet az utasok, most éppen felről ázhattak útközben, a közlekedési vállalat elnézést kért az eset miatt.

Ujlaki Attila

Fotó: Ádám János

A hétvégi esőzés után naivan hihették az utasok azt, hogy megússzák szárazon, ha a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. valamely járatán utaznak, azonban így is vizesek lehettek az egyik buszon, mivel beázott. A mostani esetről az egyik utas videót is posztolt és felháborítónak tartotta azt, hogy a szerinte drágának tartott bérletárak mellett ilyen minőségben kell utaznia. 

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Városháza sajtóosztályát. Több kérdést tettünk fel, többek között arra lettünk volna kíváncsiak, hogy mennyire tartják jó minőségűnek a közlekedést, ilyen körülmények között az utasok számára, azonban érdemben nem válaszoltak, csupán a járműpark szakmai leírását osztották meg portálunkkal. A mostani esetet azzal magyarázták, hogy egy tetőablak szivárgása okozta az vízszivárgást. Korábban is kaptak vizet az MVK járatain utazók, csak akkor éppen alulról egy nagyobb eső után a hömpölygő, több centiméter magas vízben állva utazott több utas.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Mivel a Városháza sajtóosztálya ragaszkodott ahhoz, hogy portálunk a válaszaikat változtatás nélkül közöljük, így most megtesszük.

-Mi okozhatta a mennyezetből való szivárgást?

Az autóbuszon a tetőszellőző nyitott állapotban maradt, nem záródott be, ezért a nyitott tetőszellőzőn keresztül szivárgott be a víz a tetőburkolat alá és onnan az utastérbe. A hibás tetőszellőzőt már javítottuk, utasunktól a kellemetlenségért elnézést kérünk.

-Kaptak-e a hétvége folyamán bejelentést ilyen esetről?

Nem kaptunk bejelentést ilyen esetről. Kérjük utasainkat, hogy az ilyen jellegű hibákat azonnal jelezzék a járművezetőnek, hogy intézkedni tudjon.

-Milyen gyakran ellenőrzik a járművek állapotát?

Az autóbuszok utasterének állapotát rendszeresen ellenőrzik a járművezetők, műszak kezdéskor és végzéskor is.

-Mennyire tartják jó minőségűnek a közlekedést, ilyen körülmények között?

Az MVK törekszik arra, hogy az autóbusz állományát folyamatosan frissítse, a 2016-ban Miskolcra érkezett 75 CNG busz után tavaly 10 elektromos szóló és idén 6 CNG üzemű midi busz állt a forgalomba, kiváltva a régebbi dízel üzemű buszok egy részét. Az új járművek mellett azonban továbbra is forgalomban vannak a 2002-ben beszerzett MAN és a 2006-ban érkezett – az észrevétellel is érintett – Neoplan buszok. Ezek a 21, illetve 17 éves járművek, túl az 1 000 000 futott kilométeren.

-Veszélyezteti-e az utasok biztonságát egy-egy ilyen eset?

Fontos hangsúlyozni, hogy ilyen esetben azonnal jelezni kell a beázást a járművezetőnek. Amikor a járművezetőnek egy utas műszaki hibát jelez, akkor a járművezetőnek meg kell vizsgálnia, hogy az eset a közlekedés biztonságát veszélyezteti-e. Ha igen, akkor a megállóhelyen le kell szállítania az utasokat, mindemellett a diszpécsereknek jeleznie kell a problémát, hogy csere autóbusz érkezzen. Amennyiben a műszaki hiba a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti, akkor az utasok tájékoztatása mellett tovább közlekedhet az autóbusz a végállomásra. Például beázás esetén a járművezető tájékoztatja az utasokat, hogy folytatni fogja az útját, megkérheti az utasokat, hogy ne a beázással érintett részen utazzanak. Kollégáinknak ekkor is értesíteni kell a diszpécsereket, akik a hiba jellegétől függően vagy csere járművet küldenek, vagy karbantartói intézkedést kérnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában