Kalandorok

2023.08.16. 14:00

Két ló és egy csacsi kóricált el Miskolcon

Az állatok az aszfaltúton igyekeztek hazajutni, messziről lehetett hallani a csengőjüket.

Detzky Anna

Felvétel is készült az elszökött lovakról

Fotó: olvasó

Egy helyi lakos tett közzé fotókat az elszabadult állatokról egy miskolci csoportban a közösségi médiában, amelyek, bejegyzése szerint az Árok utcában készültek. Azt is megosztotta, hogy csengővel a nyakukban a két ló és a szamár feltrappoltak azon az úton, ahol jöttek. Tehát hazaindultak valószínű a közeli tanyára. Később a fényképek készítője érdeklődésünkre elmondta, hogy lelkes állatbarát, alapítványi tag a Miskolci Kóborkák Állatvédő Alapítványban és fontosnak tartja, hogy segítsen négylábú barátainknak akkor is, hogyha nem kis kedvencekről van szó. A fotókat pedig azért osztotta meg, hogy a gazda mielőbb megtalálja lovait és szamarát.

Szerencsés állatkaland

A posztoló beszámolt arról is, hogy talán a megosztás hatására érkezett kocsival egy fiatalember, aki telefonon értesítette a környéken élő gazdát, így hamarosan jött is az állataiért. Bár a szökött haszonállatok kalandja szerencsésen, baleset nélkül végződött, de nem példa nélküli Miskolcon. Korábban elszabadult teheneket fotóztak a Csermőkei úton, amelyek éppen az autóúton keltek át, de nem a gyalogátkelőn, ezért állt miattuk a kocsisor. Az esetről portálunk is beszámolt.

Utánajártunk, hogy mi a teendő ilyen esetben.

A lelépett csacsi
Fotó: olvasó

Befogni szakember dolga

- Amennyiben elkóborolt haszonállatokkal találkozunk a városban, akkor mindenképpen a rendőrséget kell értesíteni, amely aztán szakembert hív. Mivel ilyen esetben a legtöbb négylábú menekülőre fogja a dolgot, ezért nem tanácsos szakavatatlan kezekkel hozzájuk nyúlni. Azt senkinek nem javasolnám, hogy egy vágtázó ló elé vesse ki magát az útra – hangsúlyozta Schneider Kinga, a haszonállatokat is elszállásoló Noé Állatotthon Alapítvány PR-munkatársa. - Nálunk jelenleg körülbelül negyven leadott, mentett, vagy korábban rossz körülmények között tartott kecske lakik és még más állatok – disznók, szarvasmarhák, lovak - is. Üresedés esetén tudunk csak újabbakat befogadni, mert telt házzal működünk. Mentéshez is kérte már a rendőrség a segítségünket. Egy alkalommal hetekig egy nagy méretű juh tartotta rettegésben a lakosságot, amit végül egy temetőben sikerült befognunk több szervezet összefogásával, miután odamenekült.

Vágóhídra kerülhetnek

Hazánkban rendszer szinten nem megoldott az elárvult haszonállatok sorsa.

Az elszökött lovakat a kerítés mögül is lefotózták
Fotó: olvasó

- Minden lóban és más haszonállatban előírásszerűen kell lenni egyedi azonosítónak, amiről leolvasható, hogy hová tartozik, ki a gazdája. Ezt már egészek pici korban elhelyezi az állatorvos. A lovakon, szamarakon vagy billog, vagy bennük chip található. A kecskének a tetoválása mellett a fülében krotáliának (állat fülbevaló) is kell lenni. A juhoknak és a szarvasmarháknak két oldali krotáliát kell viselniük. A disznóknak füljelzőt, vagy jelölőkalapáccsal kialakított jelet. Élő állat esetén a törvényi szabályozás szerint 90 napig kérheti vissza haszonállatát a gazdája a vele kapcsolatban felmerült költségek megfizetésével. Mivel Magyarországon az elveszett haszonállatok elhelyezése néhány jótékony civil kezdeményezésen kívül nem megoldott, ezért a bevett gyakorlat az, hogy 3 hónap után kényszervágásra kerülnek. Úgyhogy minden gazdát arra kérünk, hogy biztonságosan tartsa a haszonállatát és figyeljen oda rá, hogy ne tudjon elszökni – javasolta az állatotthon munkatársa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában