Szüret előtt

2023.08.06. 15:30

Kevés lesz a szőlő az idén a borász szerint - frissítve!

Gyenge szőlőtermés lesz idén a szakemberek szerint. Tavaly a szárazság, idén a sok csapadék okoz gondot.

Sándor Zsolt, a nevét viselő Organikus Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa lapunk érdeklődésére elmondta, többek között az idei esős időjárás állítja nagy kihívás elé a szőlőtermelőket.

„Tavaly nem volt akkora baj a szárazsággal, de ebben az évben küzdünk, mert ilyen csapadékos, párás időben felüti a fejét a peronoszpóra” – mondta a bio módszerrel termelő borász, aki reagált arra is, hogy a pincékben tárolt idei bormennyiség alacsonyabb a megszokott átlagnál, ami jelentős árnövekedést okozhat. – „Komoly feladatok előtt áll az ágazat, mely évről évre csökkenést mutat, ahogy a termelő területek is. A kormány segít, de gond van például a marketinggel is, illetve kevés az export, szóval „megfelelő vágányra kellene terelni az egész történetet” – sorolta Sándor Zsolt.

Sándor Zsolt (balra) az Organikus Pincészetnél a kisavasi Arnóti soron. 
Fotó: Ádám János

Várják a csodát

A szakember szerint attól is függ a mennyiség, hogy milyen fajtát termelnek. Kiemelte, főleg a palackozott borokból készül kevés.

„Sok fajtát telepítettek, de nem a klasszikus borvidékekre, a szekszárdira, az egrire vagy a villányira, hanem a Kunságba. Ezekkel nem biztos, hogy magyar brandet lehet építeni. Mindenki várja a csodát” – összegzett a pincészet tulajdonosa.”

Megkerestük a Tokaji Borvidék Hegyközségi tanácsát is, milyen évjáratra számítanak.

„2022 az eddigi legszárazabb, legaszályosabb év volt, mióta méréseket folytatnak, míg az év elején januárban, sőt egész télen sok volt a csapadék” – mondta Molnár Péter elnök. „Messzemenő következtetéseket ugyanakkor még nem vonnék le, de bizakodunk. Sok függ az augusztusi időjárástól még. Szerintem ez egy átlagos szüret lesz, a talajvíz ellátottsága megfelelő, persze lehetnek különbségek a dűlők között. Voltak, akik nem tudták kivédeni a nehézségeket” – sorolta az elnök. Hozzátette: óvatosan fogalmazva „benne van a jó évjárat potenciálja” 2023-ban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában