Hőségriadó!

2023.08.25. 11:30

Keddig szinte biztosan marad a kánikula

A héten még kitart a nagy meleg jó eséllyel. A jövő hét elején érkezik egy markáns frontrendszer nyugat felől, ami lelassul itt a közelünkben – mondta el portálunknak Kovács Attila meteorológus, viharjelző és agrometeorológiai szakértő.

Nagy-Hankó Krisztina

A folyadékpótlás alapvető fontsságú

Fotó: Dodó Ferenc

Nagy különbség lehet az ország nyugati és keleti része között, tehát nálunk tovább marad a meleg egészen keddig-szerdáig. Ami azt jelenti, hogy a kánikula még kitart, hiszen 30 fok fölötti hőmérsékletre kell számítani az elkövetkező napokban is. Holnap (csütörtökön) kevésbé lesz forró a napunk, mert súrol minket észak felől egy hidegfront, annak nyomán pár fokkal hűvösebb – vagy inkább kevésbé forró - levegő szivárog be térségünkbe – hangsúlyozta a meteorológus. A hét végére újra melegedés várható és elérheti a hőmérséklet a 35 Celsius fok körüli maximum értéket. Keddtől növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. 

A frontrendszer mozgásától függ 

Van egy kis bizonytalanság az előrejelzésben azért, mert a frontrendszer megáll térségünktől egy picit nyugatra, de hogyha keletebbre jön, akkor átbillenünk mi is a hűvösebb időjárás irányába. Úgy néz ki, hogy a jövő hét második felében a jelenlegi számítások szerint enyhülni fog a nagy meleg, a szeptember elsejei iskolakezdésre legalábbis ezt mutatja az előrejelzés. Nagyon nagy lehűlésre azért az elkövetkező tíz napban nem kell számítani – tette hozzá a szakértő. Szeptemberben - az elmúlt évek tapasztalatait is figyelembe véve – még lehet nyári meleg, az éjszakák azonban már hosszabbak és hűvösebbek lesznek, ezért az hoz felfrissülést. 

Harmadfokú hőségriadó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján egyébként péntektől vasárnapig harmadfokú hőségriadót rendeltek el. Pénteken - ma - döntően napos, fátyolfelhős, csapadékmentes időre számíthatunk, de délután a nyugati, északnyugati és északi határ mentén már gomolyfelhők is lesznek az égen, és ott délután, este néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 32 és 36 fok között valószínű. 
A harmadfokú hőségriasztás akkor aktiválódik, amikor a napi középhőmérséklet három egymást követő napon át eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. 

Óvatosságra intenek 

A kinti munkát végzőknek és a szabadtéri rendezvényeken részt vevőknek ajánlott könnyű, szellőző ruházatot viselniük, valamint megfelelő napvédelmet alkalmazniuk, hogy elkerüljék a leégést.
Az erőteljes fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszú ideig tartó sportolás, potenciálisan hőgutát eredményezhet. A testhőmérséklet jelentős emelkedése (40,5ºC felett) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Az időben történő intézkedés hiányában pedig akár életveszélyes helyzet is kialakulhat. Ezt a jelenséget gyakran fiatal felnőtteknél figyelik meg, akik a rosszullét ellenére folytatják a megerőltető tevékenységet. A kánikulában a futás és kerékpározás leginkább a reggeli és esti órákban javasolt. Amennyiben valaki hétvégén biciklitúrára indul, fontos a kalap vagy sapka viselése, és rendszeres vízivás mellett ajánlott megállni a közterületi kutaknál, hűsíteni a csuklót és tarkót, valamint bepermetezni a pólót. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában