Árvíz

2023.08.13. 15:07

Folyamatos apadás várható a folyókon

A napokban nem kell számítani csapadékra a vízgyűjtők területén, ezért nincs utánpótlása az árhullámnak.

Boon.hu

Már túlvagyunk a tetőzésen

Fotó: Bujdos Tibor

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, de mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). 

A napokban nem kell számítani csapadékra a vízgyűjtők területén, ezért nincs utánpótlása az árhullámnak. Több helyen mérsékelhetik a készültségi szinteket, így várhatóan este a legkritikusabb ponton, Drávaszabolcsnál is másodfokúra csökkentik. A Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál 10 centiméterrel maradt el a legmagasabb vízszinttől, de az 586 centiméteres tetőzés után levonuló ár még komoly árvízi jelenségeket hozhat: kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkezhetnek. A fokozott figyelőszolgálat folyamatosan készenlétben áll és szükség esetén azonnal beavatkozik a töltések mentén. A vízügyi szakemberek többek között ellennyomó medence, megtámasztás kiépítésével védekeznek, ugyanakkor a Dráva felsőbb szakaszán, Szentborbás térségében már bontják a nyúlgátakat. A Rába Győrnél a pénteki 435 centiméteres tetőzés után lassan apad, hamarosan elszállítják a felgyülemlett uszadékot. A Mura teljes szakaszán apad, megindult a helyreállítás, az esetleges károk felmérése. 

Marad a készültség 

Az árvízhelyzet miatt élet- és vagyonbiztonság nincs veszélyben a védvonal mentén - közölte a vízügyi főigazgatóság. A tetőzést követően a levonuló ár komoly árvízi jelenségeket hozhat a felszínre.  A fokozott figyelőszolgálat folyamatosan készenlétben áll és szükség esetén azonnal beavatkozik a töltések mentén. 

Jelenleg továbbra is több, mint 160 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség az országban. Csapadékutánpótlásra a következő napokban nem kell számítani a vízgyűjtők területén, így tehát nincs utánpótlása az árhullámoknak. Mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek, ezért a felméréseket követően több helyen a legmagasabb fokozatról II. fokra mérsékelhetik a készültségi szinteket.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában