Ünnepi közgyűlés

2023.08.18. 13:28

Rendőr dandártábornok kapta idén a Rákóczi-láncot vármegyénkben

Dr. Vereckei Csaba munkáját ismerték el a vármegyei közgyűlés legrangosabb kitüntetésével.

Detzky Anna

 A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornokot tüntette ki a Rákóczi-lánc díjjal, államalapító Szent István királyunk tiszteletére rendezett ünnepi közgyűlésen, augusztus 18-án, a Vármegyeháza Dísztermében. A kitüntetést Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke és Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár nyújtotta át.

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Rákóczi-lánc díja olyan természetes személyeknek adományozható, akik hosszú éveken keresztül életútjukkal, munkájukkal, megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel példamutatóan, elismerten, eredményesen szolgálták a vármegye lakosságát” – ismertette Pásztor Imre, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának kommunikációs munkatársa. „A medál előlapján II. Rákóczi Ferenc arcképe látható, amelyet körbevesz jelmondata a Cum Deo pro Patria et Libertate, magyarul Istennel a hazáért és a szabadságért. Hátlapján pedig Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye címere helyezkedik el, amely körül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Rákóczi-lánc felirat olvasható.

„Dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjeként, szakmai feladatai ellátásában, munkájában, megbízatása jó színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységével példamutatóan, elismerten és eredményesen szolgálta a vármegyét és az itt élőket. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata 2023-ban Rákóczi-lánc kitüntetést adományozott részére” – mondta Pásztor Imre.

Tisztelet, szeretet vette körül

A kitüntetett köszönetet mondott mindenkinek, hogy elismerték a munkáját.

„Azt, hogy mekkora a távolság Zalaegerszeg és Miskolc között csak az tudja, aki már kényszerült elhagyni az otthonát. Egészen más átmeneti időre két-három hétre a visszatérés tudatában elutazni, ami egy kaland. Amikor viszont mindent és mindenkit itt kell hagyni, akkor jön rá az ember, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére sem tud mindent bedobozolni” – fejtette ki dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok. „Az ember életének vannak olyan értékei, amelyeket nem lehet összecsomagolni és elvinni, hanem itt maradnak és újra el kell jönni értük. Az idő képes a sebeket gyógyítani. Ez egészen addig tartott, amíg ez a felkérés meg nem érkezett hozzám. Viszont ennél nemesebb szándékkal nem lehet fájdalmat okozni, úgyhogy nagyon köszönöm és tisztelettel viselem. Az elismerés, szeretet és tisztelet, ami az engem fogadók tekintetéből áradt, is mutatja, hogy hazajöttem és itthon vagyok. Megtapasztaltam, hogy az a fajta összefogás és támogatás, ami az itteni közösséget jellemzi, képessé tesz minket arra, hogy bármilyen akadályt legyőzzünk.”

Dr. Vereckei Csaba szakmai életútja:

1992-ben kezdte el hivatásos szolgálatát a Miskolci Rendőrkapitányság, Vizsgálati Osztályának Életmű és Ifjúságvédelmi Alosztályán vizsgáló beosztásban.

Munkája mellett 1996-ban a Miskolci Egyetem, Állam és Jogtudományi Karán jogász diplomát szerzett és még ebben az évben sikeresen elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolán a bűnügyi felsőfokú szaktanfolyamot.

Rátermettségére, szakmai tapasztalatára tekintettel 1997. február 15-ei hatállyal áthelyezték a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Személyzeti Osztályára, kiemelt főelőadó munkakörbe.

Ugyanitt 1998. december 15-től Bűnügyi Szervek Felderítő Osztályosztályvezető-helyettesi beosztásban látta el feladatait.

2004. február 1-től a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője lett. Közben elvégezte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézetének rendészeti vezetőképző felkészítőjét.

2007. március 1-gyel rendőr ezredes,

2007. augusztus 20-ai hatállyal rendőr dandártábornok rendfokozatba előléptették.

2020. november 30-án helyezték át és december 1-től nevezték ki a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr-főkapitányi beosztásába.

 

Korábbi kitüntetései:

Eddigi több mint harminc éves szolgálati jogviszonya során több alkalommal soron kívüli előléptetésben, országos rendőr-főkapitányi és belügyminiszteri elismerésben részesült.

2001-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megye közbiztonságáért díjat,

2006-ban a Magyar Köztársaság igazságügyi és rendészetiminisztere rendőrségi főtanácsosi címet adományozott részére.

2009-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje állami elismerésben részesült. Magyarország belügyminisztere a rendőrség napja alkalmából a rendőrség állományában végzett, több évtizedes, példamutató munkája és életpályája elismeréseként 2014-ben Szent György Érdemjelet adományozott részére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában